Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Новий спалах чуми свиней на Херсонщині

На Херсонщині – вже другий за нинішнє літо спалах африканської чуми свиней. Про загибель 39 тварин різного віку 8 липня повідомив власник приватної свиноферми на околиці Нової Каховки. Зразки їх тканин відправили на експертизу до лабораторії ветеринарної медицини у Дніпро. І от станом на сьогодні, 10 липня, маємо її незаперечний висновок: АЧС! Причому джерело зараження залишається невідомим.

— Всі туші інфікованих тварин утилізували шляхом спалення. Спалили навіть спецодяг робітників, котрі відбирали проби. На фермі оголошено карантин. У трикілометровій зоні навколо ферми опинилося також село Корсунка. Там провели перепис поголів’я свиней, які утримуються у індивідуальних селянських господарствах. Їх стан теж узяли під контроль. Ще готується й засідання регіональної надзвичайної протиепізоотичної комісії, що має визначити додаткові заходи по боротьбі з розповсюдженням АЧС, — наголошує голова обласної комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій Вадим Чабан.

До спалаху АЧС у Новій Каховці заражене цією ж хворобою поросятко загинуло також у мешканця Херсона – він утримував тварину на присадибній ділянці. Власник повідомив, що купив її на ринку у селищі Нова Маячка. Фахівці вже тоді не виключали, що продавати інфіковану свинку привезли саме з якогось сусіднього села під Новою Каховкою. І от тепер побоювання про наявність там небезпечного джерела зараження справдилися. То яка ферма наступна «у черзі» на чуму, що не шкодить людям, але убиває свиней із фатальною невідворотністю?

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН