Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині науковці дослідили 6 подів

Про експедицію на Фейсбуці пише херсонський науковець Іван Мойсієнко:

– Третій день експедиції UNCG – досліджували луки подів. Нагадаю, що за пропозицією України ПОДИ нещодавно були додані до Резолюції 4 Бернської конвенції. Відвідали 6 подів. Два з відвіданих подів вже додані до тіньового списку сайтів Смарагдової мережі: Чорна Долина та Зелений під. Також відвідали 4 нових поди з метою їх долучення до сайтів Смарагдової мережі. Нажаль 3 з них суттєво трансформовані: під біля с. Любимо-Мар’ївки був “покращений” в радянські часи завозом сюди грунту при побудові каналів; під біля села Подівка майже повністю розораний (причому оранка виглядає дуже свіжою), під біля села Сокирки розораний на половину. Найкраще зберігся Під Гарбузи біля села Степне (хоча він також має риси давньої трансформації на частині поду, але свіжих ознак трансформації не має).

Збереження поду стало можливим завдяки активності вчителів та учнів Степненської ЗОСШ. З радістю зустрілися з ними (вчителі Наталія Олександрівна і Оксана Едуардівна та учениця Ольга.) безпосередньо в поді Гарбузи: провели спільні дослідження поду та обговорили широке коло питань пов’язаних з функціонуванням та збереженням подових екосистем. Під Гарбузи є єдиним подом на Херсонщині де зростає сьогодні Рябчик малий. Ми вважали цей вид зниклим з території області. Однак вчителям вдалося виявити його. Також вчителями та учнями тут були виявлені Тюльпан скіфський (ЧКУ) та Залізняк скіфський (ЧКУ). В ході досліджень 28.06.2019 р. було виявлено ще 3 раритетні види в поді Гарбузи: Цибуля Регеля (ЧКУ, Бернська конвенція), Рястка Фішера (ЧСХО), Пирій подовий (ЧСХО), а також ідентифіковано за фото, виявлений вчителями раніше вид, Белевалію сарматську (ЧСХО).

В цілому, поди вразили різноманіттям: серед плаского та безводного степового агроландшафту вони є справжнім hot spots біорізноманіття: крім фіторізноманіття в подах представлено величезна кількість комах, дрібних ссавців, птахів…, в тому числі і раритетних.

Готстро стоїть питання охорони подів: бум сільського господарства в Україні обертається масованим розорюванням подів. Суттєво розораний в останні роки навіть Зелений під, який включений до тіньового списку Бернської конвенції. Оранка настільки свіжа, що у пшениці, ще зустрічається подові види, в тому числі рослина з Резолюції 6 Бернської конвенції – Цибуля Регеля. Нажаль не вкожного поду є свої захисники, як у поду Гарбузи. Отож, необхідно активісуватися на охорону подів в Україні.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН