Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як не отруїтися у спеку, розповіли херсонцям фахівці

Херсонщина влітку відкриває двері великій кількості відпочивальників. Найшвидша і найдешевша їжа – фаст-фуд. Спека провокує розвиток бактерій, що може призвести до харчових отруєнь. То на що ж звернути увагу і як себе убезпечити, порадили фахівці Держпродспоживслужби у Херсонській області.

Вулична їжа – це дешево і швидко, а іноді навіть смачно. Можна судити про смакові уподобання народу з того, що саме він купує і їсть на вулиці. І тут стороннього спостерігача може спіткати здивування: чому східна шаурма стала національною українською стравою? Що взагалі можна їсти на вулиці, щоб потім не страждати від харчового отруєння?

Шаурма

“Шаурма/донер/фалафель”. Саме такі вивіски можна зустріти на більшості кіосків з продажу вуличної їжі.              

Найчастіше власники таких торгових точок не особливо замислюються над їх зовнішнім виглядом та якістю страв. Багато кіосків із шаурмою не мають дозволів. Продавцям елементарно ніде помити руки, тому навіть теоретично шаурму їсти небезпечно. Але якщо ви дуже вже її любите, потрібно звертати увагу на деякі зовнішні чинники.

Перше – це зовнішній вигляд самого кіоску і продавця. Неохайний фасад, брудні стіл і стіни, одяг з плямами на продавці красномовно говорять про антисанітарію. Друге – продавець обов’язково повинен працювати в одноразових рукавичках. І ці рукавички повинні бути дійсно одноразовими, тобто одягатися перед приготуванням страви, а не використовуватися багаторазово. І перш ніж брати від вас гроші, рукавички продавець повинен зняти.

Черга до кіоску не є показником якості їжі. Скоріше, це свідчить про те, що точка знаходиться у людному місці. Що стосується самої їжі, то на відстані розпізнати якість продукту дуже складно. Різкий запах і розмаїття спецій говорять про те, що продукти, найімовірніше, зіпсовані. Приправи використовуються, щоб замаскувати це гостринкою. Всюдисуща корейська морква може закамуфлювати все, що завгодно. І звичайно, сам смак – у м’яса має бути смак м’яса, воно не повинно бути солодкуватим або позбавленим смаку, як гума.

Сосиски і хот-доги

Інша популярна в народі страва вуличної їжі – хот-дог. Хот-доги, як і фалафель, найчастіше продаються на додаток до тієї ж шаурми. Принципи вибору торгової точки ті ж самі: чистота торгової точки, акуратність продавця, рукавички. І, звичайно, важливі смак і запах: прострочені сосиски і соуси можна відразу визначити.

Випічка

Вулична випічка – це практично безпечна, хоча і часто зовсім не смачна вулична їжа. Булочкою, круасаном, пиріжками або вафлями складно отруїтися, а перекусити на ходу можна. І більшість вуличних пекарень виглядає досить цивілізовано, в них не страшно купувати їжу. Хоча продати вчорашню булочку все ж можуть.

Кава

Саме кав’ярні – кіоски та мобільні точки – стали лідерами у розвитку вуличної пропозиції. Готувати страви не обов’язково, до кави можна продавати готову випічку та солодощі. Отруїтися кавою важко, втім, брудні руки і неохайний вигляд продавця можуть зіпсувати задоволення від вживання улюбленого напою. Купуючи каву, треба уточнити, яка вода використовується і який сорт кави. Багато вуличних кав’ярень продають каву низької якості, з різними домішками і використовують воду з-під крану. Смачним такий напій не буде ніколи.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН