Депутати Херсонської обласної ради хочуть звернутись до Кабінету Міністрів щодо прискорення запровадження на державному рівні проекту «Нове шкільне харчування».
Народні обранці занепокоєні тим, що меню у навчальних та оздоровчих закладах упродовж тривалого часу залишається без змін та не відповідає сучасним технологіям приготування. А самі страви, що виготовляються за застарілими технологіями, не є привабливими та апетитними для дітей.
У школах, садках та інших навчальних закладах досі користуються збірником рецептур 1957 року, останні зміни в який вносили 30 років. А саме «Сборник рецептур блюд (технологических карт) для питания школьников» (Міністерство торгівлі УРСР. – К.: Техніка, 1990. – 407 с.).
Але діти скаржаться на несмачні обіди, відмовляються їсти неапетитні борщі та макарони. І все частіше борються з голодом зовсім некорисними чіпсами, фаст-фудом, солодощами. Ця «смакота» дуже шкодить дитячому здоров’ю та формує в молодого покоління нездорові харчові звички.
Зрозуміло, що технології не стоять на місці. «Тому не викликає сумніву наскільки актуальною і важливою є поява нового збірника рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах, покладеного в основу проекту «Нове шкільне харчування», автором якого є Клопотенко Євген» – сказано у листі.
Цей збірник Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів затвердила ще 20 грудня 2018 року.
Аби збіркою рецептів можна було користуватись на державному рівні, необхідно отримати відповідні грифи Міністерства освіти і науки України, а також Міністерства охорони здоров’я України.
Тому херсонські обласні депутати просять Кабмін прискорити проходження усіх формальностей та запустити на повну силу «Нове шкільне харчування».
Нагадаємо, шеф-кухар Євген Клопотенко – переможець 5 сезону проекту «МастерШеф».
Команда Євгена Клопотенка отримала грант на написання та впровадження збірника рецептур для харчування в шкільних навчальних закладах від «Фундації Ашан» для молоді у 2017 році. За новими рецептами у шкільному меню, зокрема, зменшено кількість солі, залучено локальні продукти (наприклад, гарбуз) і дозволено додавати перець, кріп та петрушку (раніше не можна було).
Бюджет на одну дитину становить 15 гривень. У другому етапі впровадження проекту планують залучити не тільки бюджетні кошти, а й гроші батьків, тому бюджет може зрости.
Новий збірник рецептів уже є у вільному доступі на сайті.
Олена ПІМЕНОВА
Схожі публікації:
- У Білозерці школярів годує литовська компанія
- У Великоолександрівському районі перевірили якість продуктів для дитячих закладів
- Херсонські депутати не обговорили питання харчування дітей в освітніх закладах
- Херсонські виробники хочуть взяти участь у тендері на постачання молочної продукції до освітніх закладів міста
- У Наддніпрянському зроблять фітнес-гурток для малечі