Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонщина скорочує виробництво рису та сої

Через подорожчання води для зрошення херсонські аграрії значно скоротили площі під посівами сої та рису.

За даними Департаменту АПР Херсонської ОДА, посіви рису в краї заледве дотягнули до 5,6 тис. га, тоді як минулого року вони перевищували 7,8 тис. га. Площі скоротилися в усіх «рисівницьких» районах — Голопристанському, Каланчацькому, Скадовському, пише golos.com.ua.

«Нескладно підрахувати, що за середньої врожайності у 5,7 тонн рису-сирцю з гектара його недобір може перевищити 12,5 тис. тонн. А це вже удар по національному ринку з перспективою зростання цін на рисову крупу», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, саме Херсонщина забезпечує постачання більш як половини вітчизняного рису. Та власники плантацій переконують, що іншого виходу в них немає. Адже транспортування дніпровської води для поливу подорожчало на третину, тоді як оптові закупівельні ціни рисової крупи залишаються на рівні минулорічних.

Меншими будуть на Херсонщині і цьогорічні обсяги збирання сої, яка на степовому півдні України теж потребує зрошення.

«Торік площі під цю культуру з величезним експортним потенціалом становили майже 110 тис. га, а нині заледве дотягують до 90 тис. га. Відповідно, очікуваний недобір — майже п’ята частина від минулорічного врожаю сої», — підсумував Андрій Нєдєлько, заступник директора Департаменту АПР Херсонської ОДА.

Superagronom

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН