Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Північно-Кримському каналі відбувся весняний пуск води

Працівники Північно-Кримського каналу ретельно готувалися до нового сезону пуску води.Наприкінці березня були виконані останні підготовчі заходи перед заповненням русла Північно – Кримського каналу Дніпровською водою, які забезпечили належну експлуатацію  та якісне надання послуг з постачання (перекидання) води споживачам Херсонської області. А вони вже з нетерпінням чекали на подію: земля спрагла, ні снігу взимку, ні щедрого дощу навесні. А без води – який врожай?

«Ми даємо старт поливному сезону! Це радісна подія як для нас, так і для всіх сільгоспвиробників області, – зазначив начальник управління  Північно-Кримського каналу Сергій Шевченко перед тим, як дати команду про відкриття затворів Головної споруди і пуску води – вже у 62-й раз! –  Херсонщина – зона ризикованого землеробства, продовжив він. –  Тут  без дніпровської води – ніяк! Останніми роками гостро стоїть питання вартості води. В країні триває процес децентралізації. Розбудовуються міста, селища, зростають міські бюджети. Це чудово. Але канал проходить через десятки таких громад. І на сьогодні за останні чотири роки в нас у вісім разів зріс земельний податок. А це призводить до зростання вартості води. В першу чергу це впливає на роботу фермерів. Така ситуація викликає певний резонанс. Ми кажемо всім – ми надійні партнери, відкриті до співробітництва. Якщо буде знижено ставку земельного податку – буде скориговано вартість води». Сергій Шевченко розповів про поточні проблеми підприємства – необхідність оновлення технічної бази, збільшення заробітної плати. Подякував працівникам за старанну, професійну роботу і побажав плідного сезону, пише Радіо Нова Каховка.

Керівник басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра Ігор Андрієнко, народний депутат від Херсонщини Андрій Хлань говорили про необхідність підвищення заробітної плати працівникам Державного підприємства. За словами народного депутата, ця подія запланована на 2019 рік.

Міський голова Таврійська Микола Різак зазначив: «Те, що ви – професіонали, сумнівів немає!». І пообіцяв спільно з керівництвом ПКК узгодити питання орендної плати за землю – на користь як міста, так і підприємства.

Привітав колектив з важливою подією і міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко, нагадавши, що стабільна робота підприємства, комфортні умови праці робітників – це стабільність і розвиток всієї громади.

А далі –  начальник першого відділення каналу Володимир  Жайворон отримав команду від керівництва – «Пустити воду!». Живильна дніпровська волога вирушила на порятунок праці фермерів. Трохи більше місяця потрібно, щоб вода повністю заповнила канал  довжиною у 400,5 км. Як відомо, починається Північно-Кримський канал з Каховського водосховища  і тече на південь. Максимальна пропускна здатність становить 380 м³/с.

Північно-Кримський канал є найбільшою в Європі гідротехнічною спорудою. Головне призначення цього каналу, задля чого його і було збудовано – транспортування води для зрошування та водозабезпечення Херсонщини і Криму. Проте вже кілька років дніпровська вода на півострів не надходить. За окупаційної влади Криму некваліфіковані працівники зруйнували розташовані на півострові споруди Північно-Кримського каналу. До того ж, Крим не розрахувався за вже подану на його потреби воду. Водопотреба Криму на 85% забезпечувалася з Північно-Кримського каналу. Від каналу зрошувалося понад 460 тис. га сільгоспугідь, з них майже 102 тис. га – у Херсонській області, і близько 360 тис. га – у Криму, нагадує «Укрінформ».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН