Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні обговорили результати медичного реформування

Медична реформа – одна з найважливіших тем сьогодення. Перша ланка впровадження майже добігає кінця. За незначний період медичним закладам Херсонщини на чолі з МОЗ та Національною службою здоров’я України вдалося досягти, хоч і не значних, проте позитивних змін. Станом на 24 січня забезпеченість первинної ланки надання медичної допомоги, а саме сільських амбулаторій забезпечено технікою складає 161, із них до мережі підключено – 88%.

Друга ланка передбачає впровадження програми «Електронна охорона здоров’я». Саме тому Департамент охорони здоров’я при ХОДА зібрав круглий стіл, аби обговорити плани на теперішній рік та методи реалізації. Так, до обговорення долучилася заступник директора Департаменту охорони здоров’я Ліна Бондарева, начальник КУ «Херсонський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Ігор Каплун, завідувач відділу електронної охорони здоров’я КУ Іван Буланкін.

«Найбільший успіх – це те, що з 1 січня вже всі медичні заклади Херсонщини вже фінансуються з Національної служби здоров’я України. Навіть, декілька приватних медичних установ уклали договір та долучилися до реформування»,- прокоментувала Ліна Бондарева.

Що стосується перерахунку коштів, то поступають вони на рахунок закладу лише після пролікованого періоду пацієнта. Усі процедури, які отримав хворий, відображатимуться в електронній базі. Тарифи на процедури розробляються Міністерством охорони здоров’я України. Відомо, що повністю електронна медична програма працює у тестовому режимі в Новокаховській міській лікарні. Аби потрапити до свого лікаря, пацієнти реєструються на Медичному порталі та приходять виключно за часом.

«Лікарі задоволені впровадженням медичної реформи та модернізацією. Звичайно, більшість людей ще не сприймають модернізовану систему і продовжують займати «живі черги». Але їм потрібен час»,- зазначив Іван Буланкін.

Нагадаємо, що у 2019 році готується розширений перелік медичних препаратів за програмою «Доступні ліки», впровадження електронних медичних карток пацієнтів та безоплатна діагностика, пише Гривна.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН