Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні починають впроваджувати STEM-освіту

Про це на Фейсбуці повідомляє Олександр Співаковський, народний депутат України:

 – Сьогодні взяв участь у координаційній зустрічі щодо пілотного проекту розвитку STEM-освіти у Херсонській області «STEM-лабораторія як інтеграційна основа підвищення якості викладання природничо-математичних дисциплін», яка відбулася у стінах Херсонського державного університету.
Також на зустрічі були присутні керівник напрямку роботи зі сферою освіти компанії «IT-Інтегратор» Ігор Старенький, менеджер освітніх проектів компанії «IT-Інтегратор» Антон Дзюба, директор Департаменту освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації Євген Криницький, проректор з міжнародних зв’язків, науково-педагогічної роботи та комунікаційних технологій ХДУ Оксана Лаврикова, декан факультету комп’ютерних наук, фізики та математики Наталія Кушнір.
Мета цього нового проекту – створення інноваційної системи викладання природничо-математичних дисциплін та провадження STEM-освіти. Наразі дуже гостро стоїть проблема людського капіталу, який формується саме у коледжах, технікумах та університетах.
Сьогодні у суспільстві дефіцит інженерів, технологів, ІТ-фахівців, а особливий біль – наші школи, де катастрофічно не вистачає вчителів фізики, математики, інформатики, хімії тощо. Через 10-15 років перед суспільством постане проблема того, що не буде кому вчити.
На моє глибоке переконання саме STEM-освіта здатна поновити інтерес молоді до природничо-математичної освіти, яка є фундаментом здобуття перспективних та затребуваних на ринку праці спеціальностей, робить процес навчання цікавим, сучасним, орієнтованим на розв’язання важливих життєвих завдань та демонструє необхідність отриманих знань.
І сьогодні наше першочергове завдання – зацікавити молодь, аби вона навчалася саме на Херсонщині, а не їхала до інших міст, відродити серед молодого покоління інтерес до спеціальності вчителя. Ми повинні з вами забезпечити умови для того, аби наша креативна молодь залишалася у рідній державі.
Обговорили шляхи подальшої співпраці. Організатори проекту, який вже успішно функціонує у багатьох містах України, поділилися своїми планами, ознайомили з тими результатами, яких вже досягли та яких очікують від співпраці. Впевнений, що створення такого інноваційного STEM-центру дасть свої результати. Зі свого боку пообіцяв надавати новому впровадженню всіляку підтримку.
Досить порадувала невеличка метеостанція, зроблена власноруч ученицями одного зі STEM-центрів. Головне, що в процесі виготовлення цієї поробки дівчата створили внутрішні інтелектуальні інфраструктури, які надалі дозволять їм масштабувати отриманий досвід та впроваджувати його у життя.
Наприкінці зустрічі домовилися створити STEM-центр з централізованими ресурсами на базі ХДУ, який буде впроваджувати STEM-освіту та готувати педагогічних працівників до оптимального використання можливостей інформаційних технологій й підвищувати якість викладання природничо-математичних дисциплін.
Також вирішили організувати STEM-лабораторії у деяких міських школах і долучити до співпраці Бериславський педагогічний коледж, який днями увійде до структури ХДУ та інші освітні заклади.
Сьогодні найстаріший навчальний заклад півдня України – Херсонський державний університет – ставить за мету розвиватися, підтримувати та втілювати у життя нові ініціативи й проекти. І все заради нашої головної мети – створення комфортних умов для молодих, амбітних та цілеспрямованих студентів, які надалі будуть розбудовувати європейську державу.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН