Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Олександр Співаковський звітував про результати роботи у парламенті

Народний депутат України VIII скликання, очільник Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти Олександр Співаковський звітував про результати роботи у парламенті за 4,5 роки: «Я вважаю, що коли ти відпрацював певний проміжок часу і пройшов певний шлях, твій обов’язок – звітувати, адже люди тебе обирали і чекали конкретної роботи».

Олександр Співаковський називає журналістів «тими агентами впливу, які дають меседжі виборцям». Дуже важливим, на його думку, є розуміння того, що інформація, яка подається журналістами, повинна бути максимально правдивою і збалансованою, аби усунути поширення фейків:

«Я на 99% задоволений роботою з журналістами за ці 4,5 роки. Весь цей час я представляв у соціальних мережах свою роботу в комітеті, у Верховній Раді, під час конференцій, зустрічей тощо».

Законотворча робота – це те, заради чого тебе обирали. Місія народного депутата – забезпечити свою роботу законодавством (робота над законопроектами, робота з комітетом, експертами, прийняття законів, голосування):

«Я пишаюся тим, що моя присутність на пленарних засіданнях Верховної Ради України становить 92%».

За звітний період особисто Олександром Співаковським і в співавторстві підготовлено понад 230 законопроектів та постанов Верховної Ради, з яких прийнято 52.

Народний депутат працював у комітеті з питань науки та освіти, у складі якого було 7 учасників. Разом з колегами-депутатами було прийнято Закон України «Про освіту», Закон «Про фахову передвищу освіту», Закон «Про повну загальну середню освіту». Також було ухвалено законопроект про функціонування української мови як державної, який викликав безліч дискусій:

«Дуже хочеться, аби наші діти після закінчення школи знали три мови: українську, російську та англійську».

Олександр Співаковський зазначив, що країна, в якій освіта і наука відносяться до соціальної сфери, ніколи не буде успішною, адже це – сфера інвестицій:

«Вкладаючи в людину, ми інвестуємо в країну, економіку і т.д. Саме людина створює знання, а через знання створюються технології, далі – економіка. Не розуміючи цього, ми і сьогодні спостерігаємо міграцію молоді закордон».

Потужний людський капітал – запорука розвитку України. Тож економити на освіті небезпечно!

Важливим також є прийняття Закону «Про протидію булінгу», який вперше дає визначення булінгу і передбачає чіткий алгоритм дій у випадку цькування дитини: «Булінг – це злочин і за нього потрібно платити».

«Революційними» Олександр Співаковський називає Постанови про Премію Верховної Ради України молодим ученим та про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук. Їх розмір збільшився від 2-х до 30-ти тисяч (це 60 прожиткових мінімумів!).

Народний депутат розповів про роботу в окрузі: «Люди потребують захисту. Конкретний захист – це коли ти прив’язаний до конкретного округу. Мова йде не про гречку й борошно, – це кримінальний злочин, – а про те, що виборець повинен відчувати свого кандидати на рівні протягнутої руки».

Але варто розуміти різницю між місцевим і народним депутатом. Адже місцевий депутат відповідає за комфорт на своїй території. За 4,5 роки була проведена революція децентралізації. Її сенс полягає в тому, аби передати максимальний фінансовий ресурс на місці. Олександр Співаковський підкреслив, що він може лобіювати, але втручання в господарську діяльність є корупцією. Задача народного депутата-мажоритарника – впливати на інтереси конкретної громади та лобіювати їх, аби кошти заходили всередину.

Завдяки державному фінансуванню були утеплені будівлі ФТЛ та 4 дитсадків, здійснено реставрацію навчального корпусу Школи гуманітарної праці, а в НВК №56 побудовано котельню та відремонтовано дах. Багато навчальних закладів отримали сучасні мультимедійні освітні системи для розвитку і навчання.
Сучасне медичне обладнання тепер є в онкодиспансері та в клінічній лікарні ім. Є. Карабелеша. Додатково фінансувалося будівництво мостопереходу, модернізувався Херсонський аеропорт. Список можна продовжувати.

Через профільне міністерство також надходили додаткові цільові кошти на розвиток інфраструктури провідних херсонських університетів – ХДАУ (нова котельня), ХНТУ (ремонт системи опалення), ХДУ (ремонт спортивної зали). Розвиток університетів – це інвестиції в розвиток області, адже все більше молоді виїжджає на навчання закордон.

Все, що робиться зараз, відгукнеться нам через комфортну старість, через успішне майбутнє наших дітей: «Освіта – це все».

Олександр Співаковський не переїхав до Києва, він залишився у Херсоні і пишається цим, адже має змогу ходити вулицями рідного місця, помічати всі проблеми та сприяти їх вирішенню.

Народний депутат, підбиваючи підсумки своєї роботи, зазначив, що залишилася законодавча робота, над якою потрібно працювати і займатися питаннями лобіювання інтересів Херсону і херсонців.

Марина Азізова

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН