Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонщина не заощаджує на енергоносіях і купує газ втридорога

Новокаховське підприємство «Піонер новітніх технологій» підтверджує свою назву і за десятиріччя роботи стало одним з провідних гравців на ринку України із застосовування енергозберігаючих технологій у будівництві та виготовленні альтернативних видів палива.

Компанія уклала угоди і працює в кількох регіонах, але не в себе в області. Херсонщина настільки багата, що може дозволити собі не заощаджувати на енергоносіях і купувати газ втридорога.

Керівник підприємства Олександр Сидоренко розповів, що зменшенням енерговитрат почав займатись, ще працюючи у харчовій промисловості. Частка витрат на енергоносії у собівартості однієї одиниці становила 28%, тим часом закордонні фірми давно знизили цей показник до 15%. Застосувавши новітні технології, виноробна фірма зменшила енерговитрати до 11%. Те ж відбулось і з приходом у будівельну галузь, яка виявилась енергоємною.

Фахівці новокаховського підприємства почали працювати у кількох напрямках: аудит, енергозбереження, енергосервіс. «Піонер новітніх технологій» перейшов на виготовлення паливних компонентів з відновлювальної сировини (відходи сільгоспвиробництва).

«Робимо диверсифікацію на підприємстві: розширюємо асортимент, освоюємо нові види продукції, виходимо на нові ринки збуту. Клієнту пропонуємо повний набір інструментів для зменшення енерговитрат. На своєму підприємстві думаємо над тим, як зробити сполучену диверсифікаційну систему, в якій використовувалась би сонячна енергія та теплова, отримана з відходів аграрного виробництва», – прокоментував Олександр Сидоренко.

Працівники новокаховського підприємства надають безоплатну послугу для місцевих бюджетів: займаються обрізкою дерев, а як оплату забирають сировину. Таке, здавалось би, взаємовигідне співробітництво не «прижилось» на теренах Херсонщини.

«Всі говорять, що головна біда української економіки – корупція. Так, це зло. Але, я вважаю, що Україна втрачає два-три бюджети через безгосподарність. Споживання газу на одного жителя нашої держави вчетверо більше, аніж на громадянина Італії чи Німеччини. Комунальні підприємства – це не економіка, бо вони не приносять прибутків, це – політика, бо через них можна вплинути на виборців. А ми беремо бюджетні гроші і вносимо їх в статутний капітал комунальних підприємств, які показують збитковість. Як і з обрізкою дерев, через яку ми набили лоба, бо були великими подразниками для комунальників, котрі роблять це за гроші, а ми хочемо зберегти кошти для громад. Але ми уклали угоди з іншими містами, там більше сировини, і ми вирішили працювати там, де нас приймають», – продовжив керівник підприємства.

Бригади з Нової Каховки працюють у Харкові, Житомирі, Києві та Кропивницькому.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН