Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

“Морський бартер» за 2 мільйона гривень валютної пені

Так завершилася документальна планова перевірка херсонського підприємства, за результатами якої ревізори Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нарахували пеню за порушення строку розрахунку у сфері зовнішньоекономічної діяльності у розмірі 2 млн. гривень.

Суб’єкт зовнішньоекономічних відносин вправно вів господарську діяльність у сфері надання послуг для морського перевезення вантажів. Тільки от зобов’язання по  оплаті за фрахт суден погасив зустрічними зобов’язаннями  підприємства –   нерезидента як оплата ремонтних робіт. Власники підприємства вважали, що заборгованість по експортним операціям погашена внаслідок заліку зустрічних грошових вимог та пішли з позовними заявами до суду.

Під час судових засідань юристи фіскальної служби області довели суддям першої та апеляційної інстанцій факт порушення підприємством строку розрахунку у сфері зовнішньоекономічної діяльності за результатами зарахування зустрічних вимог та встановлення факту недекларування валютних цінностей, які знаходяться за межами України.

Переконливим стало застосування до спірних правовідносин положень постанови Правління НБУ від 28.08.2014 року №534, якими у зв’язку із запровадженням вимоги щодо обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті із-за кордону уповноваженим банкам заборонено знімати з контролю експортні операції клієнтів на підставі документів про припинення зобов’язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог.

Верховний суд України також погодився з доводами фіскалів щодо неможливості проведення заліку зустрічних однорідних вимог на суму валютної виручки, яка мала надійти на рахунок клієнта за експортним контрактом. Тож бізнесменам доведеться сплатити пеню за «морський бартер» як за порушення вимог законодавства України щодо обов’язковості продажу валютних надходжень.

 

                                                                                                       Прес-служба Головного управління

                                                                                                       ДФС у Херсонській області,

                                                                                                       Автономній Республіці Крим та

                                                                                                        м. Севастополі

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН