Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Українські селекціонери вивели хурму, яка за смаковими якостями набагато краще закордонних ягід

Нарешті прийшла довгоочікувана пора, коли на ринку та на полицях супермаркетів можна побачити солодку та м’яку хурму. Зазвичай, ці ягоди везуть до українського споживача з-за кордону. Але все ж вітчизняні селекціонери спробували вивести власну гібридну хурму, яка матиме безліч переваг. Так, цього року в Херсоні родина декану агрономічного факультету Херсонського державного аграрного університету Івана Мринського отримала щедрий врожай цієї культури. Журналісти «АгроЮг» завітали до нього, аби дізнатись більше про перспективи вирощування хурми саме в Україні.

В мене батьки вирощують дерево хурми вдома. І в цьому році ми зібрали майже 6 відер цієї хурми. Зараз, по суті, її тільки збирають. Тобто, великих морозів вона не боїться. Ці культури цікаві тим, що вони в наших умовах гарно себе почувають. Тим не менш, клімат у нас м’якший, вони можуть у нас рости, плодоносити, при чому плодоносити шикарно, – розповідає Іван Мринський.

За його словами, хурма, вирощена в умовах півдня України може з легкістю конкурувати із хурмою, яка привозиться з-за кордону. Мринський також зазначає, що смакові якості у такої будуть набагато кращі.

Цей феномен дуже простий. Коли ми з вами купуємо величезне яблуко в супермаркеті і їмо його – це одні смакові якості. Зовсім інша справа, коли це яблуко ми з вами зірвали в домашньому садку, і воно менше за розміром, але смакові якості набагато кращі. Це пояснюється селекційними особливостями рослин: чим крупніший плід, чим урожайніша культура, тим більша якість. Тому, коли ми купуємо хурму з-за кордону, вона крупна, має гарні зовнішні товарні властивості, але якщо оцінювати смакові якості, то наша хурма краще, – каже експерт.

Іван Мринський радить, що найперше, що потрібно зробити перед тим, як посадити хурму у себе на території і досягнути гарних результатів, необхідно визначитись із посадковим матеріалом. Адже не факт, що будь-який садженець буде гарно почувати себе.

Наразі наші селекціонери мають дуже серйозні напрацювання. Є декілька видів хурми: віргінська, східна, кавказька. Всі вони мають свої особливості по якості плодів, по розмірам, за стійкістю. А ми зараз говоримо про хурму гібридну. Таку хурму якраз і вивели наші селекціонери – це дуже серйозна робота. Ця хурма вже пристосована до умов вирощування у нас на півдні України, вона себе показує доволі таки гарно, вона продуктивна, вона переносить наші несприятливі умови, – ділиться Мринський.

Окрім цього, хурма потребує належного догляду: необхідно робити обрізку, так як більше плодів вона формує на молодих пагонах, її потрібно поливати, особливо в початковий період росту, потрібно підживлювати. А один з плюсів вирощування хурми в наших умовах – відсутність шкідників і хвороб.

Ми вдома спостерігали, і в нас проблем з цим не було. А у виробників ця проблема дуже суттєва. По виробництву яблук кількість хімічних обробок може достигати 15-16 разів. Якщо казати, наприклад, за Францію, там можна сміливо ще 10 хімобробок надбавляти. Якщо за Італію – ще близько 10. Яблука кропили більше 20-30 разів. А ця продукція вирощується без обробок і це однозначно відображається на собівартості. На ці ж хімікати потрібно на них витрачати кошти. А тут цього не потрібно робити. Набагато полегшується технологія вирощування, – підкреслює Іван Мринський.

Поділитись публікацією

Один коментар

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН