Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Час незвичайних екскурсій, або як у художньому музеї розпочався новий проект «Мистецтво: бачити та розуміти»

І мистецтво стає ближчим. Бо Херсонський художній музей дає змогу доторкнутися до нього, роздивитися уважніше, поділитися своїми враженнями від творів і почути думку інших. Незвичайна екскурсія стала презентацією освітнього проекту «Мистецтво: бачити та розуміти», і проходила вона 3 листопада. Це був один з трьох тематичних маршрутів, які в рамках нового проекту розробили в музеї – «Людина на полотні».

Згадайте будь-яку екскурсію до будь-якого музею: безліч експонатів, що за годину-півтори пролетіли перед очима (намагаємось побачити якнайбільше, а за статистикою, одному твору приділяємо уваги лише 8-17 секунд); питання, на які отримали відповіді – або які так і не спромоглися поставити, бо людей багато, а позаду «підпирає» ще одна група; щось запам’яталося, на щось зовсім не звернули уваги…

Цього разу було зовсім інакше: невеличка група, 1 година – і лише 4 картини з постійної експозиції музею: «Жіночі портрети» братів Костянтина та Володимира Маковських, «Родина художника» Кіріака Костанді та «Оголена» Василя Рождественського. Ніхто нікуди не поспішав, але часу вистачило на все: роздивитися, порівняти, осмислити, поспілкуватися, зрозуміти, що дуже вже по-різному можна сприймати картини, пристати на чужу точку зору або залишитися при своїй, ще раз роздивитися, і наприкінці дізнатися інформацію про художника та твір – саме наприкінці, щоб ніщо не впливало на твоє сприйняття. А ще значок із зображенням однієї з картин на згадку отримали.

Вийшло дуже цікаве спілкування у формі діалогу, гості музею щедро ділилися своїми спостереженнями, думками, досвідом, навіть страхами. Багатьом допомагали буклети-путівники (до речі, за допомогою такого буклету можна і самостійно пройти по маршруту, тут є вся інформація, всі питання), та й Google не завадив – знайшли інші роботи художника, порівняли…

Після такої незвичної, але вкрай цікавої екскурсії хочеться вже більше не «літати» по залах, ставлячи собі галочку, що чергову виставку відвідали, а уважно оглядати експонати. Нова форма знайомства з творами мистецтва сподобалося усім. Недарма музейники довго і ґрунтовно готували цей проект. В його основі – розроблена в США у 1980-х методика «Стратегії візуального мислення», яка дозволяє говорити про предмети більш детально, та принцип неквапливого споглядання обмеженої кількості мистецьких творів впродовж однієї години, який ліг в основу міжнародної акції День неспішного мистецтва.

Зовсім скоро в художньому музеї обіцяють анонсувати нові екскурсії в рамках проекту, вони проходитимуть впродовж листопада-грудня. І дуже хочеться, щоб нова ініціатива мала продовження. Бо справді цікаво, незвично і дуже позитивно.

P.S. Проект створено за підтримки Goethe-Institut в Україні, Українського інституту національної пам’яті, Українського центру розвитку музейної справи, за дружньої підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини, партнер проекту — Фонд громади міста Херсона «Захист».

Вгору

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН