Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

До Херсона припливе “Пейзаж з кораблями” Микола Реріха

На парадних сходах музею наших гостей зустрічає твір Миколи Костянтиновича Реріха (1874-1947рр.) “Пейзаж з кораблями”, який експонується до дня народження автора та Дня художника.

Запрошуємо усіх на День відкритих дверей, приурочений до цієї дати, який відбудеться 8 жовтня! До вашої уваги — усі діючі виставки музею: «Загадкове мистецтво Японії», «Від Дніпра до Закарпаття», «Барви Української землі», «Айвазовський І.К. та його коло»,«Дари Карліса Добрайса та латвійське мистецтво кінця ХІХ–ХХ ст. із зібрання музею», «Українське та російське мистецтво кінця ХVIII – початку ХХст.».

Як особливий твір до Дня художника, “Пейзаж з кораблями” Реріха було обрано не випадково.

Ім’я митця знає весь світ, а його творчість привертає увагу не тільки цінителей живопису, але й людей, яким близька філософія художника: зі своєю дружиною Оленою він проголосив духовне вчення Агні-йога, або “Жива етика”, до якого приєдналися тисячі послідовників з усього світу.

Микола Реріх отримав освіту в Петербурзі і на початку своєї кар’єри опікувався молодими талантами у Товаристві заохочення художників. У 1918р. переїхав до США, а з 1936р. жив в Індії.

Окремої уваги заслуговує його громадьска діяльність: в 1928р. Реріх звернувся до світової спільноти з ініціативою щодо укладення міжнародного пакту про захист культурних цінностей при збройних зіткненнях, який отримав назву Пакту Реріха, що трохи пізніше ліг в основу Гаазької конвенція про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту.

За своє довге життя він написав більше 7000 полотен, які розійшлись по музеях та приватних зібраннях усього світу.

Херсонський художный музей

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН