Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні представники профспілок освітян розповіли, які проблеми для галузі зараз найгостріші

Про це на Фейсбуці повідомляє Олександр Співаковський, народний депутат Україн:

– З представниками профспілок закладів освіти Херсона провів сьогодні зустріч у Херсонському державному університеті.
Особливу увагу присутні приділили тому, що освіта відчуває сьогодні катастрофічний кадровий голод. А це відлуння бездіяльності представників влади на усіх рівнях у попередні роки. Адже усвідомлення того, що дітей через 10-15 років не буде кому вчити, в мене було ще 2005 року, але тоді ніхто мене чути не хотів. Зараз молодь мігрує, обирає для себе місця для навчання у великих містах. А скільки талановитих дівчат та хлопців поїхало навчатися за кордон?!! Нині в Україні поєднання таких факторів, як демографічна яма та прийняття безвізу створили умови, коли ситуація у кадровому питанні ще більш стрімко погіршується. Саме тому сьогодні говорили із представниками профспілок освітян Херсона про те, що за кожного талановитого учня слід боротися, давати їм можливість отримати професію вчителя. У Херсонському державному університеті чекають на тих, хто справді хоче стати вчителем. Але треба працювати з тими, хто хоче отримати не просто диплом, а здобути знання. Як правильно зазначив на зустрічі Юрій Ніконов, начальник Херсонського міського управління освіти, в українській освіті зараз одна з головних проблем така, що у нас складно вступити до вишу, а ось диплом отримати легко. А за кордоном навпаки, там легше вступити, а от щоб отримати диплом про вищу освіту слід справді докласти величезних зусиль. І це той рівень, якого нам треба прагнути. Важливо, щоб кожна школа направляла талановитих, здатних та працелюбних дітей, які прагнуть самі стати вчителями, до профільних вишів. До речі, сприяти цьому може Програма “Людського капіталу”, яка втілюється зараз на Херсонщині спільними зусиллями Андрій Гордєєв, голови Херсонської обласної державної адміністрації та Владислав Мангер (Vladislav Manger), голови Херсонської обласної ради. У ХДУ, впевнений, таких дітей підтримають і допоможуть отримати їм гарну освіту.
Роль вчителя у сучасному українському суспільстві зараз недооцінена, але ж недарма ще Бісмарк казав, що війни виграють не генерали, а вчителі. Якщо вчитель сформує дитину, як патріота України, рідного краю, це означатиме, що ми – захищені. Бо коли люди не сприймають цінностей України, кордони нічого не вирішують. Саме тому роль вчителя зараз зростає в рази для того, щоб ми перемогли у теперішній гібридній війні.
Учасники зустрічі ставили багато запитань: і щодо зарплат, і щодо недостатнього фінансування закладів освіти, говорили і про те, що втрачена система соцстрахування, коли надавалися пільгові путівки на оздоровлення, про те, що робота фахівців з інклюзивної освіти в дошкільній освіті не фінансується. Окремо хотів би зупинитися на питанні фінансування позашкільної освіти. Впевнений, що ця функція має покладатися на місцеві бюджети, адже в кожного регіону своя специфіка і місцева влада має бачити, які напрямки позашкільної освіти слід розвивати. Сьогодні в державі проходить процес децентралізації, місцеві депутати мають зрозуміти, що їх відповідальність за розвиток громади суттєво зросла. Звичайно що окремим пунктом у сьогоднішній розмові були і законодавчі аспекти, які напряму зачіпають інтереси освітян.
За всіма питаннями будуть конкретні рішення – голова Профспілки працівників освіти і науки міста Херсона Галина Гривняк передала резолюцію, яку ми розглянемо у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН