Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський банкрут поверне державі майже 1 мільйон гривень податкового боргу

Таким став результат розгляду Окружним адміністративним судом      м. Києва позова Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі щодо стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу платника, на якого поширюються процедури банкрутства, у розмірі 975,3 тис. гривень.

Все починалося так…

У 2015 році стосовно херсонського платника ухвалою Господарського суду м. Києва порушено провадження у справі про банкрутство та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Треба пояснити: для юридичних та фізичних осіб, що перебувають в процесі банкрутства, передбачено спеціальний порядок погашення податкового боргу. Від звичайного він відрізняється не лише процедурою, але й юрисдикцією. До юрисдикції господарських судів належать справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника – банкрута (стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника), за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов’язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Отже, розгляд справи із стягнення податкового боргу за зверненням контролюючого органу на виконання своїх повноважень, визначених податковим законодавством, розглядається поза рамками провадження у справі про банкрутство та у межах юрисдикції та підсудності адміністративного суду.

У зв’язку з тим, що за херсонським підприємством обліковується податковий борг у розмірі 975,3 тис. грн., який виник після порушення провадження у справі про банкрутство та є поточними вимогами кредитора до боржника, фіскальна служба області й звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовною заявою про стягнення такого податкового боргу. В свою чергу, арбітражний керуючий банкрута не погодився з таким рішенням та подав  клопотання про закриття провадження у справі, керуючись тим, що платника податків визнано банкрутом та відкрито щодо нього ліквідаційну процедуру.

Правомірність дій фіскальної служби області своїм рішенням підтвердив Окружний адміністративний суд, а клопотання ліквідатора відхилив  відповідно до норм чинного законодавства. Таке рішення свідчить про позитивну практику у справах щодо стягнення податкового боргу платника – банкрута.

Прес-служба Головного управління ДФС у Херсонській області,

Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН