Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Працівник «напрокат» – вдача чи безліч проблем?

На Херсонщині в оренду здають… людей! Аутстафінг (з англійської «поза штатом») широко використовується в багатьох країнах світу. Підприємства тимчасово наймають у спеціальних фірм працівників для певного виду робіт або у разі отримання великого замовлення, яке потрібно швидко виконати. Але ж податки там платять справно.

В Херсонській області поняття аутстафінгу намагаються використати як засіб ошукати всіх і вся. У бізнесі аутстафінг – це використання праці фахівців, які не входять до штату підприємства. Іншими словами, це оренда персоналу. Але договори аутстафінгу, які укладають на Херсонщині, є ще однією схемою ухилення від сплати податків та не відповідають діючому законодавству.

Першими це явище виявили у службі зайнятості. Наявні вакансії почали заповнюватись, а безробітних не меншало. Тим часом у фіскальній службі спостерігали зменшення сплати ЄСВ.

«Коли ми сформували банк вакансій, він почав заповнюватись, але люди йшли нізвідки. Ми зрозуміли: щось не так. Ми отримали інформацію по деяких підприємствах, які відмовляються працювати зі службою зайнятості, тому що працюють напряму з фірмами-посередниками. Це чистої води аутстафінг. Тоді ми співставили інформацію з фіскальною службою, і відразу отримали ясну картину», – розповів директор Херсонського обласного центру зайнятості Євгеній Єрашов.

На теренах області пропонують свої послуги дві фірми. Найняти одного працівника у них коштувало 450 грн. на місяць. При чому, зарплату платили яку заманеться і нібито про податки можна забути. Але за такі оборудки взялася фіскальна служба.

«Договори аутстафінгу на сьогодні – поза правовим полем. Оскільки працівників по факту немає ні в одного, ні в другого. Тобто вони ніде не зареєстровані, за них не платяться податки», – сказала перший заступник начальника ГУ Держпраці у Херсонській області Тамара Франкевич.

Сфери, в яких найчастіше використовують договори аутстафінгу – це торгівля, громадське харчування, перевезення пасажирів. Але цей список обмежувати зарано.

«При отриманні такої пропозиції про укладення сумнівного договору суб’єкт повинен зважити всі «за» і «проти». Він суб’єкт – одна із сторін, яка підписує цей договір. Тому необхідно дуже уважно з ним ознайомитись, тому що у майбутньому за укладений договір може бути і відповідальність, яка наступить рано чи пізно», – наголосила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Херсонській області Олена Грищук.

Співробітники Держпраці мають повне право при виявленні такої оборудки оштрафувати підприємця за нелегалів. Договір аутстафінгу в Херсонській області використовують щоб замулити очі контролюючим органам, але ті вже розкусили аферу. Розпочинаються роботи у сільгоспвиробників області і не виключено, що саме там це явище може розквітнути. Насправді аутстафінг законодавством не заборонений, але використовується не так, як мав би. Всі фірми, що пропонують таку послугу, мають бути зареєстровані в Україні і платити всі належні податки до наших бюджетів.

В той же час наймач втрачає контроль за якістю виконаної роботи, а самі співробітники можуть нелояльно ставитися до компанії, яка не є офіційним роботодавцем за документами. Та й для працівників робота через аутстафінг не завжди краще, оскільки вони позбавлені певних пільг і привілеїв, якими можуть користуватися співробітники з постійного штату. Серед недоліків аутстафінгу для співробітників – відсутність впевненості в постійній наявності роботи; неможливість зробити кар’єру у своїй професійній сфері; нерідко – низький рівень заробітної плати.

Перевірити свого роботодавця чи офіційно він вас оформив неважко, говорять у службі зайнятості. Вони радять приходити до себе або у пенсійний фонд, де завжди можна дізнатися скільки зроблено відрахувань і чи йде стаж. По інших податках відомості є у фіскальній службі, де теж без проблем видадуть відповідну довідку. Тим більше, що зараз багато установ зробили електронні кабінети для своїх клієнтів, подивитися можна і вдома з власного комп’ютера. 

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН