Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Сеанси у залах кінотеатру «Мультиплекс» на ТРЦ «Фабрика» відкриватиме одна з «Таємниць мого міста»

 Громадська організація «Сінергікон» презентувала три історичні етюди – нерозгадані сторінки історії нашого краю. «Сінергікон» вже відзняв 25 серій соціального культурно-просвітницького проекту «Таємниць» у 6 регіонах країни. Ідея  в тому, щоб розкрити легенди і міфи, спираючись на точні історичні факти і документи, чим змусити жителів різних областей більше цікавитись історією свого рідного краю. Тож, головна місія – просвітницька.

 «Вся проблема в тому, що ми мало цікавимось історією. Дати і прізвища викликають нудьгу. Ми ж хочемо викликати інтерес до історії різних регіонів України саме у місцевих жителів. Ось так виник медійний продукт – «Таємниці мого міста». І найкращим результатом ми вважаємо, якщо після перегляду однієї з серій, глядач скаже: «Так це ж неправда!».. І піде до бібліотеки, музею, архіву, щоб віднайти інформацію», – розповів режисер, постановник, продюсер Андрій Раднюк.

Сінергікон» не планував знімати серії про Херсонщину, поки не щасливий випадок – знімальній групі знадобився скандинавський човен для зйомок серії «Миротворці». Так вони вийшли на Олексія та Павла Білецьких – відомих своїм клубом живої історії «Олешшя» та Центром туризму «Херcon». Частину серії про Бориса і Гліба знімали у Дніпровських плавнях.

Серед міфів і легенд Херсонського краю медійники обрали три: історію чумаків, які возили сіль, – перших українських підприємців й далекобійників; «Чорний корсар» – легенда про те, що січовики прийняли до своїх лав контр-адмірала Джона Пола Джонса і «Дар Каруана» – про дарунок місту віце-косула Великої Британії і Туреччини Едвіна Каруана. В основі «Таємниці» – точний історичний документ і артефакт, що підтверджує легенду.

«У серії про чумаків таким артефактом була сіль, яка до сих пір виробляється у Геройському. Є свідчення, що Джонса посвятили у козаки у Старій Збу́р’ївці Голопристанського району. Церква була перебудована, а ось іконостас зберігся і розташований у новому приміщенні. Артефактом у серії про Каруана став експонат краєзнавчого музею – фотографія Херсона початку 20 століття, зроблена австрійськими військовослужбовцями з повітряної кулі. Всі свої дарунки місту меценат підписував «дар Каруана». І це, напевно, єдиний подарунок дипломата, що дійшов до наших днів», – краєзнавець Андрій Лопушинський виконував всю адміністративну роботу у реалізації проекту на Херсонщині і був виконавцем ролей у двох серіях.

img_7916

Це також принципова позиція – ролі грають громадські діячі, журналісти, краєзнавці, відомі у своєму краї. Всі, хто допомагав у створенні «Таємниць» на Херсонщині –  краєзнавці Сергій Дяченко, Марина Тарасова, Андрій Лопушинський, актори, активісти були запрошені на  прем’єрний показ у «Мультиплекс». Після того, як одна з серій буде продемонстрована протягом місяця у кінотеатрі, її демонструватиме телеканал «Скіфія».

Таким чином протягом найближчих шести місяців серії «Таємниць» про південь побачить якнайбільше глядачів.

img_7906

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН