Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Колектив Нацпарку “Кам’янська Січ” представив звіт за рік роботи

2021-й рік напруженої роботи команди Національного природного парку «Кам’янська Січ»: вчених, наукових співробітників, рейнджерів. Колектив займався вивченням природних багатств і їхнім збереженням, розробляв нові туристичні маршрути і проводив просвітницьку роботу, приймав дослідників з усієї країни і закордону. Яким був 2021 для Нацпарку? Згадаємо головні події року, що минає.

  • На початку року – перемога в обласному конкурсі «Краща книга Херсонщини». Кращим історико-краєзнавчим виданням визнана збірка «Перспективні заповідні об’єкти Херсонської області» авторського колективу науковців Херсонського державного університету під керівництвом Івана Мойсієнка, Олександра Ходосовцева, Ігоря Пилипенка.

Національний природний парк «Кам’янська Січ» був створений завдяки тривалій праці вчених, їхньому потужному лобі у справі збереження рослинного і тваринного різноманіття степів правого берега Дніпра.

  • Збереження лісів задля існування планети. У лютому наукові співробітники Нацпарку протягом трьох днів проводили тематичні заходи у Новокаїрському закладі повної загальної середньої освіти. Просвітницька акція мала на меті підвищення обізнаності про величезну цінність лісів та видів дикої природи, що мешкають на їхніх територіях, невід’ємний зв’язок із рівнем життя корінних народів і місцевих громад.
  • У квітні магістри-біологи першого року навчання Херсонського державного університету пройшли виробничу практику у Національному природному парку. Під час практики студенти взяли участь у розробці туристичних маршрутів, збирали матеріал для своїх випускних робіт і для літопису природи НПП «Кам’янська Січ».У новому туристичному сезоні Парк представив 7 маршрутів. 5 пішохідних і 2 водних.

Наприкінці квітня фахівці зустріли перших туристів – представниць жіночого комітету Торгово-промислової палати в Херсонській області.

  • У травні на сьомому Таврійському туристичному конгресі був презентований туристичний кластер «Соляна дорога» – шляхом чумаків від Присивашшя за сіллю до Таванської переправи. Туристичний маршрут протяжністю 250 кілометрів пролягає територією 9 громад області. Одним з об’єктів є Національний природний парк «Кам’янська Січ».

З 24 травня по 2 червня в Херсонській області працювала Міжнародна експедиція Євразіатської міжнародної групи EDGG. Під час досліджень рослинного покриву НПП «Кам’янська Січ» було встановлено рекорд для степових екосистем Степової зони України за чисельністю видів на одиницю площі та виявлено два нових для флори Парку види ковили.

У день святкування 25-річниці прийняття Конституції незалежної України територія пам’ятки історії та археології стала місцем святкування державного свята. На високій кручі Дніпра стояли козаки Війська Запорізького Низового у 1709 – 1711 та у 1728 – 1734 роках. Національний парк названий на честь цієї козацької Січі.

На історичному місці відбулись реконструкція знакової події – підписання Договору між козаками і старшиною на чолі з Костем Гордієнком, молебень і покладання квітів до кам’яного хреста на похованні кошового отамана, козацькі змагання у виконанні сучасних формувань та клубу реконструкторів.

  • У липні «Кам’янська Січ» приймала учасників регати «Козацький шлях 2021». 20 яхт-учасниць з кількох міст України долали шлях від Дніпра до Одеси. Учасники вітрильної регати зупинились біля історичної пам’ятки – однієї з двох незатоплених козацьких Січей – Кам’янської і вшанували пам’ять кошового отамана Костя Гордієнка.
  • У вересні учні чотирьох населених пунктів Бериславського району відвідали НПП «Кам’янська Січ». Школярі з Новокаїр, Милового, Качкарівки та Дудчан прослухали інтерактивну розповідь науковців, взяли участь у практикумі та відвідали археологічні розкопки, познайомились зі сторінками історії українського козацтва.
  • У вересні-жовтні на території НПП «Кам’янська Січ» тривала міжнародна археологічна експедиція. Археологи Варшавського університету, Інституту археології НАНУ та Національного заповідника «Хортиця» проводили розкопки Консулівського пізньоскіфського городища.

Цьогоріч вчені розкопали житлові приміщення, серед знахідок – побутові речі, прикраси, кераміка. Артефакти зберігатимуться у Національному заповіднику «Хортиця».

  • У жовтні НПП «Кам’янська Січ» почав співпрацю з біосферним заповідником «Асканія-Нова». Збереження степів та передача певної кількості копитних з Асканії до Кам’янської Січі – основні напрямки взаємодії найстарішого заповідника і наймолодшого природного парку України. Копитні живуть в «Асканії-Нова» більше 100 років.

Випасаються на великих степових територіях, дають потомство і убезпечені від нападів хижаків й інших загроз дикої природи. Передача кількох особин куланів, муфлонів, оленей плямистих та благородних, сайгаків до Національного природного парку «Кам’янська Січ» сприятиме ревіталізації степу, зменшить накопичення біомаси у степах і виникнення неконтрольованих пожеж.

  • У листопаді Нацпарк підписав меморандум про співпрацю з проєктом, розробленим фахівцями організації «Rewilding Ukraine» (ревайлдинг) з відновлення екосистем вздовж Азово-Чорноморського коридору. Концепція розвитку регіону подана на європейську програму «Ландшафти під загрозою». Таким чином південь України доєднається до практик ревайлдингу – повернення до дикої природи Європи.

Над розробкою стратегії розвитку заповідного об’єкту працювала науково-технічна рада Нацпарку. Протягом року відбулось три засідання ради, на яких приймались рішення щодо діяльності заповідного об’єкту.

У 2021 році колектив Національного парку «Кам’янська Січ» продовжував охороняти степи і водні ресурси від діяльності людини, яка може зашкодити екосистемам, вести еколого-просвітницьку та наукову діяльність, розробляти нові маршрути для туристів і підтримувати ініціативи зі збереження природних багатств для наступних поколінь.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН