Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Державний реєстратор, який фігурував у розслідуванні “СтопКору” про рейдерство у Херсоні, міг змінити прізвище

Київський державний реєстратор, причетний до рейдерського захоплення ПАТ «Херсонбуд» Олександр Золотих, якого на початку цього року після розслідування «СтопКору» позбавили ліцензії, міг змінити прізвище. Такі припущення виникли в активістів «Стоп корупції» після візиту до офісу нотаріуса.

«Реєстратор із таким прізвищем у контролі більше не працює, але на його адресу приходить свіжа кореспонденція й ініціали отримувача збігаються з ім’ям та по батькові Золотих. В офісі нотаріуса нам не відкрили, хоча всередині було світло та хтось перебував. Ми припускаємо, що наш «герой» міг змінити прізвище та продовжує працювати», – розповів правозахисник «Стоп корупції» – В’ячеслав Гришко.

Нагадаємо, у лютому Золотих, ще двох реєстраторів, причетних до справи про рейдерство у Херсоні, та приватного нотаріуса Козоріза Мін’юст покарав, заблокувавши їм доступ до реєстрів строком на 2 місяці.

Про це «СтопКору» повідомили у Міністерстві юстиції.

«Попри арешт слідчого судді, реєстратор прийняв рішення про державну реєстрацію прав і зареєстрував у ДРППМ перехід права власності нерухомого майна ТОВ «КПД-5 С» на користь Іпотекодержателя – ТОВ «БК «Херсонбуд» (ЄДРПОУ 41556263) шляхом передачі останньому права власності на предмет іпотеки, тобто фактично став пособником злочину і надав можливість злочинцям завершити його», – розповіли журналістам «Стоп корупції».

Нагадаємо, днями Адміністративний Окружний суд Херсонської області відмовив у задоволенні позову про скасування наказу Міністерства юстиції у справі про рейдерське захоплення нерухомого майна ТОВ «КПД-5С» та рухомого майна ПАТ «Херсонбуд». Йдеться про незаконні дії кількох реєстраторів, які внесли зміни до державних реєстрів за підробленими документами з відтисками фальшивих печаток та зареєстрували зміни до статуту підприємства з повноваженнями директора самостійно розпоряджатися майном підприємства.

Подробиці із зали суду повідомили журналісти «СтопКору», які слідкували за процесом.

«Реєстратори відстоювали свої права, забувши про порушені їхніми діями права власників, у яких вкрали майно через дії реєстраторів. Майно за цей час тричі змінило власника і все через незаконні дії державних реєстраторів. На сьогодні рейдери вже за штучним фіктивним боргом намагаються передати майно іншій особі через рішення суду, використовуючи Державну виконавчу службу.

Наказом Міністерства юстиції скасовано перші реєстраційні дії, які вчинили державні реєстратори Калугіна І. О та приватний нотаріус Козоріз Р. В., який заблокував доступ до реєстрів строком на 2 місяці. Цим наказом були скасовані реєстраційні дії Калугіної, яка зареєструвала зміни про юридичну особу ТОВ “КПД-5С”, тобто внесені зміни щодо нового директора Цепелєва Ю.Ю., зміни щодо перерозподілу часток учасників товариства і зміни до статуту підприємства, в якому директору надавалися повноваження самостійно розпоряджатися майном підприємства без погодження зі співвласниками (учасниками) товариства.

Козоріз нотаріально засвідчив договори іпотеки, згідно з якими ТОВ «КПД-5С», а саме так званий директор Цепелєв Ю.Ю. виступив поручителем по боргу директора ПП «Продсервіс» Лободи М.Т. перед новоствореним однойменним ТОВ БК «Херсонбуд», яке отримало право вимоги боргу від Лободи М.Т., від кредитора фізичної особи Рошак М.С.

Приватний нотаріус Козоріз зареєстрував щодо майна ТОВ «КПД-5С» обтяження при тому, що співвласником ТОВ «КПД-5С» директором ПП «Тоніка» було накладено заборону на вчинення реєстраційних дій на 10 днів. Чим Козоріз грубо порушив ч.1 ст.25 закону про державну реєстрацію нерухомого майна та не зупинив реєстраційні дії.

Взагалі договір іпотеки було складено на 3 дні. 13.09.17 було зареєстровано договори іпотеки, а 16.09.2017 року настав день виконання зобов’язання погасити борг 8 млн грн.

За борг 8 млн грн було по зобов’язаннях поручителя ТОВ «КПД-5С» відчужене майно на суму близько 500 млн грн», – розповіли журналісти «Стоп корупції» після спілкування із юристами ПАТ «Херсонбуд».

Нагадаємо, журналісти «Стоп корупції» провели розслідування та оприлюднили схему захоплення підприємства, яке побудувало пів-Херсона – «Херсонбуд». Після виходу сюжету команда проекту провела антирейдерський марш у місті.

«Це дуже показовий і цинічний випадок – підприємство кілька десятиліть належить родині Почесного громадянина Херсону. Отже, це – плювок в обличчя усім херсонцям! У вересні 2017 року рейдери через підроблені документи переробили уставні документи, внесли зміни до Єдиного реєстру, захопили підприємство та усіх керівників підприємств-супутників акціонерного товариства «Херсонбуд» вигнали з кабінетів, відчинили сейфи, забрали усі документи та замінили замки в кабінетах.

Схема рейдерського захоплення поширена. Виконавець – підставна особа – підробляє підпис власника й укладає договір купівлі-продажу корпоративних прав, за яким третину статутного капіталу продає іншій компанії, «Продсервіс». Частки учасників перерозподіляють, обирають нового директора, змінюють місце перебування та ухвалюють нову редакцію статуту. Окрім цього, державний реєстратор затверджує зміну у складі учасників на підставі підробленого документа, підпис на якому нотаріально не затверджений. У схемі захоплення корпоративних прав і нерухомого майна задіяні державні реєстратори, підставні фірми, і, як свідчать очевидці, навіть високопосадовці!

Постраждалі стверджують: за виконавцями стоїть не остання людина в місті – колишній мер, а тепер депутат міської ради Володимир Сальдо. Очевидці кажуть – сам депутат був присутній під час захоплення підприємства та керував діями рейдерів!

До речі, активістам вже відомо про кілька випадків рейдерства, в яких слід веде саме до пана Сальдо!

Постраждалі звертаються до антирейдерської комісії, суд врешті забороняє здійснення будь-яких реєстраційних дій. Утім, сьогодні це та інші підприємства залишаються захопленими. Що зроблено на рівні обласної влади? Чому поліція та прокуратура залишаються байдужими? Бездіяльність прирівнюється до співучасті в рейдерстві!», – розповіли організатори антирейдерського маршу.

Стопкор

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН