Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Понад 600 страв: в Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень

Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Збірник складається з понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України. Тут і традиційні української страви, і популярні страви світової кухні, зокрема, зі шкільного меню європейських країн. Збірник розроблено спільно з провідними нутриціологами та технологами України, зокрема експертами Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва, Київського національного торговельно-економічного університету та Полтавського університету економіки і торгівлі.

У збірнику також враховані актуальні потреби дітей в частині харчування — запропоновано понад 80 альтернатив страв без лактози та глютену, а у кожній технологічній картці вказані наявні алергени.

Всі страви, що увійшли до збірника, відповідають вимогам постанови Кабінету міністрів №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а сам збірник затверджено Держпродспоживслужбою, Інститутом громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва та схвалено комісією Інституту модернізації змісту освіти (МОН) для використання в освітньому процесі.

Розробка та видання збірника  стали можливими завдяки підтримці українсько-швейцарського проєкту  «Діємо для здоров’я», який впроваджує консорціум організацій — GFA Consulting Group, Університетські клініки Женеви/Hôpitaux Universitaires de Genève (HUG), Благодійний фонд «Здоров’я жінки і планування сім’ї» та агенція One Health за фінансової підтримки Швейцарії.

Друковані примірники збірника за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я» будуть безкоштовно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. Онлайн-версію збірника розміщено у вільному доступі на сайті Cult Food.

Поділитись публікацією

Один коментар

  1. Головне, що у новій рецептурі для шкільних їдалень було більше корисних продуктів. Наприклад, дітям можна починати давати хоча б трішки кокосової стружки. В ній міститься дуже багато корисних вітамінів, які допоможуть зміцнити організм дитини. Взагалі, про її користь ви можете прочитати тут https://ecovill.com.ua/ru/kokosova-struzhka-korist/

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН