Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Колекція Херсонського обласного краєзнавчого музею поповнилася унікальним експонатом – чумацькою іконою (фото)

Колекція Херсонського обласного краєзнавчого музею поповнилася незвичайним експонатом.
Чумацька ікона – витвір традиційного українського мистецтва – стане чудовим доповненням до виставки «Незламна Херсонщина». Стародавні традиції писання ікон на рибі у сьогоднішній час відродила талановита херсонська мисткиня Оксана Оснач,- повідомляє адміністрація музею.
За давніми переказами і легендами ми знаємо, що чумаки, вирушаючи у далеку і небезпечну подорож до Криму, брали з собою ікони, які були написані на сушеній рибі. Їх вважали надійними оберегами від усілякого лиха. Ікона на рибі була символічно пов’язана з промислами чумаків, адже саме риба була другим товаром за значимістю після солі. На знак подяки за вдалу поїздку після повернення додому ікони на рибі дарували церквам.
На прохання директорки музею Ольги Гончарової авторка незвичайного рибного іконопису Оксана Оснач подарувала Семістрільну ікону Божої Матері Херсонському обласному краєзнавчому музею.
Подія відбулася у Києві за участі краєзнавця Андрія Лопушинського та за сприяння благодійного фонду громади Херсона «Захист».
А ми сподіваємося, що згідно традиціям і віруванням чумаків, ця ікона стане оберегом не тільки музею а й всього Херсона!
Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:
 Дивіться на сайті. як на Херсонщині облаштовують лінію оборони:
https://youtu.be/1hGGBs7KeWE?si=MizZHCxW5cUspkS1

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН