Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Директорка Херсонського художнього музею Аліна Доценко взяла участь у Міжнародній конференції United for Heritage

Директорка Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка Аліна Доценко взяла участь в конференції United for Justice. United for Heritage – Об’єднані заради справедливості. Об’єднані заради збереження культурної спадщини, – повідомляє пресслужба Херсонського художнього музею
Масштабний захід, в якому взяли участь понад 400 учасників, відбувся 29 лютого в Києві. Конференція об’єднала провідних фахівців з усього світу задля оцінки збитків, завданих культурній спадщині України, та забезпечення притягнення до відповідальності Росії за воєнні злочини проти суверенітету, культури й ідентичності України, а також захисту культурних цінностей країни.
Увага доповідачів першої панельної дискусії, серед яких виступала і Аліна Доценко, була зосереджена на злочинах проти культурної спадщини.
Директорка музею наголосила на цінності колекції та озвучила історію захоплення та пограбування музею росіянами, порівнюючи її зі злочинами нацистів у Другій світовій війні, коли в 1944 році частину колекції вивезли до Німеччини та Румунії. Врятувати вдалось лише накопичувачі з цифровою копією всієї колекції музею, яку сховали у надійних людей з початку окупації. А після деокупації музейна будівля — архітектурна перлина півдня України, пережила кілька масованих обстрілів.
Зараз музейники уважно відслідковують сюжети і публікації, в яких окупанти хизуються награбованим в Україні, та ідентифікували вже 91 роботу, що незаконно зберігається в Криму, в Центральному музеї Тавриди.
Пані Аліна звернулась до спільноти за підтримкою, щоб докласти спільних зусиль дипломатів, політиків, правоохоронців, культурних діячів, щоб запобігти розпорошенню та ймовірній контрабанді колекції херсонського музею. Також вона запросила до співпраці творчих людей, митців з різних країн, допомогти наповнити спустошену колекцію новими творами, своїми роботами і дарами.

«Ми віримо у можливість повернення викраденої колекції, а поки прагнемо заповнити пустку спільними зусиллями людей доброї волі. Плекаємо надію, що після перемоги створимо галерею сучасного світового мистецтва», — завершила свій виступ Аліна Доценко.
Офіс Генерального Прокурора України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Тетяна Сірі
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН