Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсонському обласному краєзнавчому музеї царство прадавніх народів – греків, скіфів, сарматів, готів

У музейній залі відкрита виставка «Степова Еллада». Античні колони у центрі композиції з мармуровою статуєю (копією 19 століття римського імператора), актор у грецькій тозі, що відкриває виставку, звучить флейта, учні відтворюють уривок з «Галатеї», – все, аби налаштувати відвідувачів на сприйняття античної культури.

Цивілізація на землі Північного Причорномор’я прийшла з греками, які селились на узбережжі і утворювали міста-поліси. Вони взаємодіяли з варварськими племенами, вели торгівлю, обмінювались винаходами.

«Греки всіх, окрім себе, називали варварами. Спочатку вони вступали з осілими народами в збройні конфлікти, а потім розуміли, що потрібно взаємодіяти. Ось так утворювалась культурна суміш. Ми представили експонати зі старої колекції. Є і нові знахідки пізньоскіфської експедиції», – розповів старший науковий співробітник ХОКМ Андрій Лопушинський.

Виставка базується на античній колекції, яка почала формуватись 120 років. Тут доречно пригадати імена вчених-археологів Фармаковського, Скадовського, Гошкевича, які поклали початок колекції. Продовжили справу батьків-засновників кілька поколінь музейників. Левову частину роботи зі збереження античної колекції виконала Марина Йосипівна Абікулова. Вік реліквій сягає 2 – 2,5 тисяч років, зо два десятка виставлені вперше – чорнолакова амфора, піфос, скляна чаша, гіпсові фігурки з саркофагу, амфора з малюнком, яку реконструювали практично 30 років.

Є абсолютно свіжі знахідки – з городища Червоний Маяк Бериславського району. Спеціалісти обласної інспекції з охорони пам’яток та Інституту археології НАН України передають артефакти з розкопок, що проводяться вже шостий рік. У пізньоскіфській експедиції беруть участь студенти з Кропивницького, Миколаєва, Херсона.

«Реконструкція житла пізніх скіфів створена за макетом розкопок городища поблизу сучасного села Львове. Також представлені знахідки з городища Червоний Маяк – пам’ятки археології національного значення, де зберігся також і могильник. Цю територію в майбутньому планують зробити музеєм просто неба», – поділився завідувач відділу науково-охоронних робіт на памятках археології Денис Сікоза.

Відкриття «Степової Еллади» – значна подія в культурному житті нашого краю. Виставка, побудована заслуженим художником Анатолієм Володимировичем Грязновим, відкриватиме прадавній світ дорослим і школярам. Обласний краєзнавчий чекає на відвідувачів.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН