Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсон згадує Остапа Вишню

Сьогодні у літературному відділі Херсонського обласного краєзнавчого музею відкрита виставка, присвячена творчості письменника-гумориста. У 1955-1956 роках український «сміхотворець» часто бував у селі Кринках Олешківського району:  «Хто в Крим, а я в Кринки».  І хоч знав південь України, Херсонщину, «Кринки так і залишаються як нерозкрита таємниця», – писав Остап Вишня Максиму Рильському.

Щоб краще уявити собі, якою є природа у заповідному краї, музейники відкрили виставку робіт художника Володимира Гончаренка. Природа Кринків надихала не лише письменників, а й майстрів пензля. На кількох картинах художника зображена стара верба, під якою любив відпочивати Остап Вишня.

Можна зустріти інформацію про те, що тут гуморист написав свої відомі «Мисливські усмішки», але як нам це не було приємно, у Кринках Остап Вишня написав лише одне оповідання «Щука». У цих краях він любив рибалити і ходити на полювання. Але не заради здобичі, а більше – для відпочинку і милування природою.

temp-still042

На виставці представлені кілька меморіальних речей – окуляри, чорнильниця, ручка, сорочка і плащ. Все це – дарунок дружини Варвари Маслюченко. Вона ж передала книги з дарчим написом. Це єдине, що залишилось від перебування письменника на Херсонській землі.

temp-still043

Музей-хата, яку називали будиночком Остапа Вишні,  перебуває у жалюгідному стані. Але ще не пізно зберегти цю пам’ятку, пов’язану з іменем українського письменника-гумориста, якому випали на долю 10 років концтаборів і репресій, але стало духу пронести почуття гумору через все життя. Остап Вишня – самобутній письменник, який  започаткував новий жанр літератури – усмішку, і залишив гумористичні твори, які у всіх поколінь викликають посмішку.

temp-still048

temp-still049

temp-still045

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН