Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні відкрита виставка «АТО. Хроніка війни»

Сьогодні в обласному краєзнавчому музеї відкрилась експозиція, що розповідає про війну на Сході України від перших днів і до сьогодні. Ідея належить громадській організації «Українська єдність», ветеранам АТО, волонтерському батальйону «Херсонська чайка», Центру допомоги військовим при облдержадміністрації. Це – своєрідний військовий репортаж із зони АТО: фотографії зі своєю «історією», предмети побуту бійців, обмундирування, зразки зброї.

Є серед представлених експонатів і речі, що підтверджують присутність Росії на Сході України. Ігор Осауленко привіз з Широкиного реактивний піхотний вогнемет «Джіль», який є на озброєнні Росії, паспорти громадян РФ,  консервні бляшанки з «гумконвою».

«Ми часто буваємо у школах, виступаємо перед дітьми з розповідями про війну. І задумали цю виставку з виховною метою – розповісти мовою експонатів підростаючому поколінню про подвиг хлопців, що зараз на передовій», – поділився керівник волонтерського організації «Херсонська чайка» Ігор Осауленко.

Предмети надходили у такій кількості, що музейникам було складно сформувати виставку. Науковим співробітникам  і заслуженому художнику України Анатолію Грязнову вдалось відтворити хроніку війни: блокпост з прапором України, польову кухню, медсанчастину і світлини – їх найбільше, і вони беруть за живе.

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

«Виставка буде поповнюватись. Вона поповнюється вже сьогодні – родина передала бронежилет хлопця, що загинув в АТО, волонтерка принесла кілька речей. На жаль, буде поповнюватись. Ми всі хочемо, щоб ця війна скінчилась», – сказала директор обласного краєзнавчого музею Тетяна Братченко.

На відкритті музейна зала була заповнена вщент – представники влади, волонтери, воїни АТО, курсанти і студенти. З інших міст приїжджають побратими, щоб побачитись з друзями, поспілкуватись, згадати. Всеволод Стеблюк – киянин, але з Херсоном його назавжди пов’язала війна. У добровольчому загоні «Миротворець» він познайомився з Романом Набєговим. В одній з операцій – з 20-ма хлопцями з батальйону «Херсон».

«При виході з Іловайська так званим «коридором смерті» багато хто з херсонців загинув. Я, звичайно, не міг пропустити відкриття такої виставки і приїхав до вашого міста, щоб віддати данину памяті своїм побратимам», – розповів військовий лікар, учасник АТО Всеволод Стеблюк.

Чи не найбільше ждуть бійці в зоні АТО вісточок з рідного дому. Тому волонтери створили свою сітку – кожен може залишити своє вітання бійцям на стрічці і вплести її. Коли захисна сітка буде повністю сплетена, її передадуть на Схід нашим воїнам.

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН