Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

«Лікарі без кордонів» розказали, як виглядає медкарта типового пацієнта поблизу лінії фронту

З моменту різкої ескалації війни в Україні в лютому 2022 року команди «Лікарів без кордонів» організовують мобільні клініки в регіонах, близьких до зони бойових дій. Наразі «Лікарі без кордонів» працюють із мобільними клініками у 100 населених пунктах поблизу лінії фронту в Донецькій, Харківській і Херсонській областях. До складу цих клінік зазвичай входять психотерапевти, психологи, лікарі й соціальні працівники.

Про це повідомили у пресслужбі «Лікарів без кордонів».

«Я досі дотримуюся порад психологів «Лікарів без кордонів» і навчаю своїх сусідів дихальній вправі зі свічкою, яка допомагає заспокоїтися і знайти рівновагу», – каже пацієнтка організації Людмила Карацюба, яка мешкає в селі поблизу Куп’янська Харківської області.

«Це допомагає мені залишатися зосередженою на тому, щоб бути корисною в свої 75 років. Зараз я фермерка, розводжу кроликів», – додає Людмила.

Після того як у вересні 2022 року українські війська частково відвоювали Харківську область, а лінія фронту відсунулася далі від Куп’янська, до села Людмили прибула бригада «Лікарів без кордонів», щоб надавати там медичну допомогу.

Людмила – типова пацієнтка, яких «Лікарі без кордонів» зустрічають біля лінії фронту. «Більшість наших пацієнтів – жінки віком понад 60 років. Багато з них страждають на хронічні захворювання, такі як гіпертонія та діабет», – розповідає Максим Жаріков, заступник медичного координатора «Лікарів без кордонів» в Україні.

Він наоголошує, що нагальною потребою залишається надання медичних послуг пацієнтам, які проживають за 20-30 кілометрів від лінії фронту. Ця тенденція залишається незмінною з початку війни у 2014 році: села поблизу зони бойових дій зникають, менше стає товарів на ринку та в медичних закладах, менше стає і людей. Міжнародні організації змогли підтримати деякі з цих громад, допомагаючи їм із постачанням, медичним обслуговуванням і відновленням. Однак найчастіше цю роботу виконують самі громади за сприяння місцевих волонтерських організацій.

«Лікарі без кордонів» (MSF) — це міжнародна незалежна медична гуманітарна організація, що надає допомогу жертвам збройних конфліктів, епідемій, природних катастроф та людям, які не отримують медичної допомоги. MSF заснована в 1971 році. Нині здійснює діяльність у понад 70 країнах світу. У 1999 році була удостоєна Нобелівської премії миру. У грудні 2021 року відзначила 50-річчя своєї діяльності. В Україні працює від 1999 року.

Фото: «Лікарі без кордонів» надають медичну допомогу пацієнтці в Харківській області (ілюстративне фото)

Копірайт: Linda Nyholm/MSF

 Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:

Мобільна клініка “Лікарі без кордонів” відвідує деокуповані села Херсонщини

Мобільні бригади організації “Лікарі без кордонів” надали допомогу жителям Бериславського району

У селах Чорнобаївської громади на Херсонщині працюють медики організації “Лікарі без кордонів”

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН