Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Близько 7,5 млрд гривень отримали бюджети  громад Херсонщини у 2023 році

Зазначену інформацію оприлюднили на Державному веб-порталі бюджету для громадян «Open budget». За 2023 рік до загального фонду місцевих бюджетів Херсонщини надійшло 7,5 млрд грн, що на 1,1 млрд грн, або на 16,6% більше ніж у 2022 році. Про це повідомила радниця з питань муніципальних фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Херсонській області Іванна Кузь.

За її словами, якщо розглядати надходження у розрізі доходів загального фонду місцевих бюджетів (без врахування трансфертів), то вони склали 2,3 млрд грн, а це на 28,6% менше ніж у 2022 році.

«Інформація про надходження підкреслює той факт, що громади Херсонської області попри військові дії та часткову тимчасову окупацію продовжують працювати та надавати послуги населенню. Ми бачимо у новинах, як аграрії намагаються працювати та обробляти землі, що розміновуються. А ще, як працюють комунальні структури, приватні підприємці — всі у небезпечних для життя умовах, але працюють, підтримують населення та сплачують податки», – підкреслює Іванна Кузь.

Також радниця проаналізувала показники міжбюджетних трансфертів. До загального фонду місцевих бюджетів Херсонщини надійшло на 2 млрд грн, або на 38,9% більше ніж у 2022 році. Питома вага міжбюджетних трансфертів у структурі загального фонду місцевих бюджетів Херсонщини становить 69,6%.

До загального фонду місцевих бюджетів Херсонської області за 2023 рік мобілізовано:

1,8 млрд грн — податок та збір на доходи фізичних осіб;

45,6 млн грн — акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів;

90,9 млн грн — податку на майно;

284,8 млн грн — єдиного податку;

23,5 млн грн – інших надходжень.

Важливо зауважити, підкреслила Іванна Кузь, що в структурі податку на майно найбільшу питому вагу займають орендна плата за землю – 40,6 млн грн, або 45%, та земельний податок – 26,8 млн грн, або 30%. У структурі надходжень єдиного податку 84% займає єдиний податок з фізичних осіб, надходження якого склали 238,0 млн грн.

«Аналізуючи всі доходи, можна також констатувати, що минулий 2023 рік для Херсонщини був не простим роком. Незважаючи на підтримку з боку держави, воєнні дії негативно вплинули на бюджети територіальних громад. З 49 місцевих бюджетів 7 територіальних громад не виконали планові бюджетні призначення», – підсумувала Іванна Кузь.

Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:

Українці отримали близько 9 тис онлайн-консультацій завдяки гуманітарним телемедичним рішенням

“Національний проєкт: пишемо есе” випускає методичні матеріали для вчителів

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН