Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Українці отримали близько 9 тис онлайн-консультацій завдяки гуманітарним телемедичним рішенням

В Україні активно розвивається телемедицина. Шість телемедичних сервісів вже успішно діють в українських закладах охорони здоров’я, ще три – на етапі підготовки. Успішний запуск став можливим завдяки партнерській підтримці. У період воєнного стану Україна отримала телемедичну гуманітарну допомогу на суму близько 4 млн доларів США.

У 182 закладах України вже можливо проводити дистанційний моніторинг вагітності за допомогою портативного діагностичного комплексу. У 30 закладах охорони здоров’я встановлені телемедичні платформи, за допомогою яких пацієнти можуть самостійно провести такі базові обстеження, як: вимірювання температури тіла, артеріального тиску, насичення крові киснем, виконання ЕКГ тощо. Щоб автоматично виявити ураження головного мозку, у 5 закладах вже використовують штучний інтелект для аналізу комп’ютерної томографії.

 

В умовах війни телемедичні рішення стають все більше затребуваними в Україні, адже дозволяють вирішити проблеми доступності та швидкості надання медичної допомоги. Завдяки телемедичним сервісам можна проводити віддалений моніторинг показників здоров’я, а також надавати медичні консультації у регіонах, де не вистачає лікарів. Наразі в Україні вже провели близько 9 тис онлайн-консультацій”, – зазначає Вадим Терентюк, к.м.н., керівник напрямку з розвитку телемедицини в ДП “Електронне здоров’я”.

 

Завдяки телемедичним рішенням медичні працівники надають допомогу пацієнтам із вогнепальними та вибуховими травмами, використовують нейрореабілітаційне рішення з інструментами доповненої реальності для комплексного лікування пацієнтів з пошкодженням мозку або ортопедичною травмою. У двох закладах охорони здоров’я вже встановлені віртуальні операційні, які дозволяють хірургам брати участь в онлайн-консультуванні.

 

Телемедицина вирішує низку проблем з доступністю послуг, особливо для пацієнтів, які за власним станом і віддаленістю не можуть відвідати лікаря. Впровадження телемедицини у віддалених місцевостях та за умов нестачі лікарів – це сучасне та ефективне рішення у сфері охорони здоров’я”, – зазначає Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоровʼя з питань цифрового розвитку.

 

Загалом до надання телемедичних послуг підключені 328 закладів охорони здоров’я:

  • 1259 медичних працівників навчилися користуватися телемедичним обладнанням
  • 1031 навчальних сесій відбулося у рамках навчання медпрацівників надавати телемедичні послуги
  • 8893 телеконсультацій проведено завдяки впровадженим телемедичним рішенням.

 

Минулого року ухвалили Стратегію, згідно з якою визначили три основні вектори розбудови телемедичних рішень – телеконсультування, телеметрія та телерадіологія.

 

У 2024 році телемедицина стане потужним інструментом для надання медичної та реабілітаційної допомоги в рамках Програми медичних гарантій. Завдяки телемедичним рішенням медичні послуги стають ще більш доступними та зручними. Зросте кількість телемедичних послуг у Програмі медичних гарантій. У 2024 році вони увійдуть в 31 із 41 пакету ПМГ, що майже втричі більше, ніж у 2023 році.

Поміж іншим стратегічними цілями залишається підвищувати цифрову компетентність працівників охорони здоров’я та розвивати технічне забезпечення для впровадження телемедичних рішень.

 

ДП “Електронне здоров’я”

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН