Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Забутий Палац цукрових магнатів на Вінниччині: ініціатива “Спадщина.ua” розширює географію

 Палац Щеньовських – майже нікому невідомий розкішний маєток в селі Носиківка неподалік знаного історичного міста Шаргород на Вінниччині. Колись він належав родині цукрових магнатів. У різні часи, з приходом радянської влади, тут функціонувала лікарня, аптека, школа та навіть відділення пошти. Досі палац стояв занедбаний і забутий, та відтепер вертатиме його до життя ініціатива «Спадщина.UA» спільно з Анастасією Донець, керівницею проєкту і директоркою Малієвецького обласного історико-культурного музею.

Навколо маєтку Щеньовських розкинувся унікальний парк – тут можна розгледіти залишки алей та старих декоративних лавиць. До палацу також прибудована декоративна вежа, з якої колись відкривався неймовірний вид на місцевість, і яка досить добре збереглася донині. Попри те, що маєток довго стояв пусткою, до нашого часу подекуди вціліла й ліпнина та фрагменти дерев’яних декоративних елементів у неоготичному стилі.

Палац Щеньовських –  проєкт, де «Спадщина.UA» виступає транзитним інвестором. Мета ініціативи – зберегти архітектурну та історичну цінність палацу, виявити його туристичний потенціал і таким чином активно сприяти культурно-туристичному та соціально-економічному розвитку місцевої громади. В майбутньому він може стати чудовим туристичним магнітом Поділля, реабілітаційним чи ретрит – центром, готельно-відпочинковим чи культурно-туристичним комплексом, мистецьким чи музейним простором, літньою школою чи заміською приватною резиденцією.

“Ми бачимо культурну спадщину як один із елементів національної самоідентифікації українського суспільства та віримо, що ревіталізовані пам’ятки спроможні та повинні ставати ресурсом для господаря, громади та держави загалом. Наразі плануємо впорядкувати будівлю та територію, а також провести ґрунтовні історичні та архітектурні дослідження. А опісля – розробити для палацу найкращу концепцію пристосування, яка дасть можливість забезпечити його подальше функціонування на засадах економічної ефективності, та шукати для маєтку дбайливого та свідомого господаря”, – зазначає засновниця «Спадщина.UA» Ганна Гаврилів.

Довідково про ініціативу:

Вже впродовж 5 років ініціатива «Спадщина.UA» повертає до життя занедбані пам’ятки архітектури на території всієї України через громадські проєкти та приватні інвестиції. Відтак, наша команда працювала над порятунком Поморянського замку, Тартаківського палацу,  будівлі товариства «Сокіл» у Бібрці на Львівщині, а також храму Івана Мазепи епохи козацького бароко на щойно деокупованій Чернігівщині. Серед приватних проєктів – відновлення старих шкіл у Роздолі та Бібрці на Львівщині, відома кампанія з ревіталізації старовинних автентичних хат «Мальовані Поморяни», а серед останніх – ревіталізація палацу Гершгоріна в Деражні на Хмельниччині та національно відомий проєкт “Палац Розділ” щодо відновлення палацу Лянцкоронських – Жевуських у Роздолі на Львівщині.

 Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:

Як виглядає Тягинка на лінії вогню: село без людей, зруйновані будинки, електромережі (відео)

На Херсонщині проходить археологічна експедиція

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН