Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Відбулося засідання Спілки ректорів закладів вищої освіти України за участі міністра освіти і науки України Оксена Лісового

Відбулось надважливе засідання ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України». Захід пройшов під головуванням Петра Кулікова, за участі міністра освіти і науки України Оксена Лісового, заступника міністра Михайла Винницького, генерального директора директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства Олега Шарова, голови комітету з питань освіти, науки та інновацій у Верховній Раді України Сергія Бабака, – повідомляє прсецентр ХДУ.

На порядку денному питання:

  1. Про реорганізацію мережі закладів вищої освіти України.
  2. Про фінансування закладів вищої освіти у 2024 році.
  3. Про порядок прийому до закладів вищої освіти у 2024 році.
  4. Про реорганізацію мережі закладів фахової передвищої освіти.

“Мав місце відкритий та чесний діалог. До речі, серед присутніх – 6 міністрів освіти різних часів, кожен у свій період впроваджував певні реформи. Звичайно, не всі ректори змогли виступити. Але те, що зараз ми є свідками формування нового горизонту розвитку вищої освіти – це факт, адже побачили методологію фінансування та критерії реорганізації, на необхідність оприлюднення яких до цього звертали увагу, щоб знизити градус дискусії у суспільстві.

 

На мою думку, коли ми кажемо про вертикальне та горизонтальне об’єднання закладів вищої освіти заради підвищення рівня ефективності освіти в цілому та роботи університетів, то треба ще звертати увагу, наскільки відкритий академічний процес, наскільки фіксуються його цифрові сліди, як конкретно забезпечується вимірювання навчальних досягнень, особливо в умовах дистанційного навчання, синхронного та асінхронного форматів. До суспільства, яке вимагає якості вищої освіти, ми маємо йти з відкритою та зрозумілою інформацією. Зміна системи фінансування, гранти, інновації – це все важливо, але не менш важливо й те, як це вплине на якість освіти, на довіру до нас суспільства, як до інституцій.

 

Вдячний за те, що окрема увага була приділена релокованим у 2022 році університетам. Є державницька позиція щодо того, що поки реорганізації їх не стосуватимуться. Адже йдеться про сигнал суспільству про те, що українська освіта важлива і буде підтримана як на територіях деокупованих, прифронтових, так і в майбутньому на тимчасово окупованих територіях. Але треба розуміти, що процес реформування торкнеться й нас, це не відворотно, тому маємо готуватись та демонструвати свою спроможність ефективно працювати в умовах релокації. Це важко, враховуючи відірваності від територій, демографічну ситуацію, ситуацію з безпекою та економікою в Україні в цілому. Але такі реалії.

З інтересом прослухав системні доповіді представників Міністерства, вдячний ректорові Національного університету біоресурсів і природокористування України Станіславу Ніколаєнко, який по деяких моментах виступив опонентом. Але ж спиратися саме й треба на те, що чинить спротив, а інакше можна зав’язнути у болоті. За результатами засідання будуть сформовані пропозиції від Спілки ректорів до профільного парламентського комітету”, – зазначив Олександр Співаковський.

Читайте на сайті інформаційного видання “Український південь”:

В Ужгороді затримано жителя Херсонщини: працював у виправній колонії окупаційної влади

У Кропивницькому начальнику КЕВ повідомлено про підозру у зловживанні службовим становище

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН