Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Реформування галузі дипломування українських моряків: основні досягнення за рік роботи постанови № 1499

Постанова Кабінету Міністрів № 1499 набрала чинності рік тому.

З цього часу Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури у співпраці з Адміністрацією судноплавства, Міністерством цифрової трансформації, проектом «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» TAPAS, за підтримки USAID/UK aid активно працюють над реформуванням процесу дипломування українських моряків.

«Постанова – офіційна точка відліку для реформи в сфері дипломування українських моряків. Довгі роки цей процес був одним з найбільш складних та корумпованих. За 2023 рік команда Міністерства та Адміністрації судноплавства пройшла складний шлях, щоб привести дипломування до міжнародних стандартів та цифровізувати послуги. Це був рік боротьби з тими, хто заробляв мільйони на моряках. Були чисельні судові позови і навіть тимчасове блокування роботи Адміністрації судноплавства.

Ми хочемо повернути довіру до процесу дипломування моряків. Наша мета запровадити максимальну кількість інструментів для того, щоб він був прозорим та чесним. Мета на 2024 рік – повний відхід від паперових заяв», – зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Міністр зазначив, що основними результатами роботи на сьогодні є:

  • Запуск онлайн-послуги з дипломування на порталі Дія

Послугою підтвердження або підвищення кваліфікації скористалися вже понад 10 тисяч моряків командного складу, виготовлено понад 10 тисяч кваліфікаційних документів. Кожен другий український моряк подає заяву через Дію.

  • Сформована нова команда Державної кваліфікаційної комісії моряків (ДККМ)

Продипломовано за новою процедурою понад 25 тисяч моряків командного складу. Розпочато дипломування осіб рядового складу. Процес подачі апеляційних скарг моряком відбувається через Дію.

  • Забезпечення прозорої роботи Адміністрації судноплавства

Кожна дія співробітника, який має відношення до опрацювання заяв, відстежується. Кількість поданих заяв та статус їх обробки фіксується в реальному часі.

  • Подача на проходження кваліфікаційного іспиту CES 6.0 через портал Дія

Іспит необхідний для українських моряків, щоб працювати за кордоном.

У планах запуск послуги з дипломування осіб рядового складу та розширення категорій звань для моряків командного складу на порталі Дія, впровадження інформаційно-комунікаційної системи, яка буде містити Державний реєстр документів моряків.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН