Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Влада може не ухвалити рішення щодо петиції про виїзд моряків за кордон: пояснення експерта

Електронна петиція про виїзд українських моряків за кордон в період воєнного стану набрала 25 тис. голосів. Тепер на неї має відреагувати Президент. Чому влада може її не ухвалити Суспільному розповів голова Федерації морських професійних спілок України Максим Слюсаревський.

Петицію оприлюднили 18 травня. За 86 днів вона набрала необхідну кількість голосів. Її автори просять надати морякам особливого статусу та дозвіл на перетин кордону. Як причина такого кроку вказується захист трудових прав моряків.

“З метою забезпечення захисту національних інтересів України як морської держави та здійснення заходів, що сприяють захисту інтересів українських моряків на світовому ринку праці, ТОВ “СКАЙМАР” просить надати морякам, які є громадянами України, особливого статусу та надати дозвіл на перетин державного кордону України”, — йдеться в тексті.

Чому моряків не відпускають

Голова Федерації морських професійних спілок України Максим Слюсаревський не вірить, що петицію узаконять. На його думку, у владі побоюються: моряки не повернутися, якщо виїдуть за кордон. Це можна побачити на прикладі тих, хто вже покинув країну

“Ті моряки, які працюють за кордоном, не повертаються в Україну. Так, є ті хто після 24 лютого розірвали контракт з судновласниками та повернулись з патріотичних мотивів. Але 90% і більше не хочуть повертатись”, — розповів чоловік.

Аргумент про валютні вливання в українську економіку моряками з-за кордону теж спірний, вважає експерт, адже в них є рахунки в іноземних банках.

“Гарантії, що вони будуть переказувати гроші до України або допомагати якось ЗСУ нема. Гарантії, що вони повернуться, якщо буде необхідно, теж нема. Є побоювання, що вони поїдуть, вивезуть свої сім’ї, відкриють рахунки в іноземних банках. Будуть спостерігачами з боку”, — розповів Слюсаревський.

Петиція про виїзд моряків за кордон: чому влада не піде на її ухвалення. Пояснює експерт
Facebook//Олександр Кубраков

Натомість голова Профспілки робітників морського транспорту України Олег Григорюк в одному з інтерв’ю заявив, що переважна більшість моряків не має військової спеціальності, а їх кількість значно не вплине на підтримку мобілізаційного резерву ЗСУ.

За статистикою конференції ООН з торгівлі та розвитку, загальна кількість українських моряків становить майже 77 тисяч людей, з яких орієнтовано 46 тисяч станом на 24 лютого перебували на суднах за межами країни, пояснив Григорюк.

“Як наслідок, щомісячний максимальний обсяг моряків, які з урахуванням поточних логістичних обмежень можуть бути направлені всіма крюїнговими компаніями України для заміни інших українських моряків, що вже перебувають за кордоном, не перевищує 5 000 осіб”, — додав він.

Україна може втратити галузь

Якщо українські моряки тривалий час не працюватимуть, судновласники набиратимуть людей з інших держав, розмірковує Максим Слюсаревський.

“Коли судновласники наберуть екіпажі з інших країн назад до українців вони вже не повернуться. Це будуть безповоротно втрачені робочі місця”, — пояснив він.

Частіше українських офіцерів на суднах замінюють росіяни, які можуть вільно пересуватись для працевлаштування, зауважив Олег Григорюк.

Українських моряків можуть замінити російськими. Як працюватиме морська галузь в умовах війни

“Таким чином, українські моряки, не маючи можливості своєчасно замінити своїх колег, втрачають робочі місця, що напрацьовувалися і створювалися роками. Особливо критична ситуація в секторах танкерного та офшорного судноплавства, де професійна підготовка вимагає додаткових витрат та значних капіталовкладень”, — розповів в інтерв’ю Григорюк.

На думку Слюсаревського, поки в країні війна, говорити про економічні втрати окремої категорії громадян недоречно. До того ж постає питання справедливості: чому поки одні віддають життя, інші виїжджатимуть з країни.

“Пояснити людині, яка на “нулі” з автоматом захищає країну, що я ось посиджу за кордоном, і може щось переведу… Вона цього не зрозуміє”, — резюмував Слюсаревський.

Суспільне

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН