Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

“Золоте серце”: подружжя волонтерів з Херсона отримали відзнаку від президента України (відео)

Подружжя Сергій та Анастасія Рибальченки з Херсона почали займатися волонтерством 24 лютого 2022 року. Майже два роки вони допомагають людям та військовим. 5 грудня 2023 року президент України Володимир Зеленський нагородив їх відзнакою “Золоте серце”.  Відео – Суспільне/Херсон.

Сергій та Анастасія Рибальченки займаються волонтерством з першого дня повномасштабного вторгнення. Починали з організації центру для вимушених переселенців на базі готелю, де працював чоловік. За 9 місяців окупації Херсона хаб прийняв 5 тисяч людей.

“Коли почалась війна люди ще самі евакуювались з Антонівки, але й ми допомагали. Під час окупації, почали вивозити людей з сіл, де йшла лінія фронту, бо в них не було змоги самим виїжджати. Також надавали прихисток у центрі. У більшості це були сім’ї з дітьми”, — розповідає Сергій.

Херсонський волонтер Сергій Рибальченко
Херсонський волонтер Сергій Рибальченко, який отримав відзнаку від президента України. Фото: Суспільне Херсон

Зараз подружжя розвозять питну воду по Херсону та передмістю, допомагають закривати вибиті через обстріли вікна.

“Нам телефонують люди з проханнями допомогти забити вікна після обстрілів. Також допомагаємо військовим, чим можемо. В нашому центрі для вимушених переселенців і досі проживають люди з підтоплених районів, з Антонівки. Є люди, яким немає тепер куди повертатися, їх будинки або знищені або повністю змило водою”, — говорить волонтер.

Херсонський волонтер Сергій Рибальченко
Сергій Рибальченко та ще один волонтер вивантажують питну воду та будівельні матеріали. Фото: скрін з відео/Суспільне Херсон

Під час окупації Херсона Сергія та Анастасію розшукували російські військові, але попри це подружжя залишилось у місті. Зараз вони найбільше сумують за прогулянками парком – до повномасштабної війни робили це майже щодня.

“Хочеться звичайного життя. Просто прогулятися по парку. За час війни ми з дружиною двічі були в парку: один раз пройшлись нормально, другий раз — лежали у канаві, бо почали летіти міни”, — каже чоловік.

Херсонський волонтер Сергій Рибальченко
Відзнаку від президента України “Золоте серце”, яку отримав волонтер з Херсона Сергій Рибальченко. Фото: Суспільне Херсон

За волонтерську діяльність мають нагороди. А 5 грудня 2023 року Сергій та Анастасія Рибальченки отримали від президента України відзнаку “Золоте серце”.

“Це було дуже приємно, нас переповнювала радість та гордість. Кожного разу, коли чуєш від людини, якій допоміг щире “Дякую”, отримуєш нове натхнення. Це надихає на подальшу роботу”, — сказав Сергій Рибальченко.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН