Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Понад 500 учасників взяли участь в урочистостях з нагоди 106-річчя заснування Херсонського державного університету

14 листопада – особливий день для Херсонського державного університету. Ми відзначаємо 106 років як університет згуртовує навколо себе свідомих та активних особистостей, котрі, без перебільшення, творять історію Херсонщини та України. Пишаємося тим, що ХДУ – alma mater для понад 100 000 тисяч випускників. Тільки-но уявіть: це майже третина населення довоєнного Херсона, – повідомляє пресслужба ХДУ.

З нагоди важливої історичної події – 106-річчя Херсонського державного університету – у закладі відбулося урочисте засідання вченої ради. На початку хвилиною мовчання вшанували захисників України та мирних жителів, які загинули внаслідок збройної агресії Росії проти українського народу.

Вітаючи університетську спільноту, ректор Олександр Співаковський наголосив, що ХДУ пройшов шлях у 106 років: від простого Юр’ївського вчительського інституту до багатопрофільного закладу вищої освіти, пройшов дві світові війни, вистояв під час окупації у 2022 році і сьогодні продовжує працювати.

«Не зважаючи на те, що не було зелених коридорів, ми все-таки змогли вийти з окупованого Херсона до Івано-Франківська. Хочу підкреслити, що під час цих складних випробувань ми отримали фантастичних друзів, таких як Ігор Євгенович Цепенда, ректор Прикарпатського національного університету, який прихистив нас, дав можливість в Івано-Франківську відкрити офіс та працювати. Ми мали можливість привезти сюди людей, які були розпорошені по всьому світі. Адже розуміємо нашу місію: зберегти академічну спільноту, наших студентів та викладачів. Так, нам складно, ми відірвані від територій, але продовжуємо нашу місію. Тому Херсонський державний університет був, є і буде! І я хочу подякувати за це всім і кожному: від студента до проректора. Впевнений, що Збройні сили України здобудуть перемогу, українська воля переможе все, ворог буде розбитий, ми повернемося в Херсон і будемо його розбудовувати», – зазначив Олександр Співаковський.

Захід об’єднав понад 500 учасників: частина студентів, викладачів та співробітників була присутня в офісах ХДУ в Івано-Франківську та Херсоні, інші – в режимі онлайн. Разом з нами цей день розділили поважні гості – очільники області та міста, керівники закладів освіти та компаній-стейкхолдерів, партнери з-за кордону, колеги з Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника.

Від Міністерства освіти та науки України колектив привітав заступник Міністра Михайло Винницький:

“Нещодавно ми святкували величезне свято – річницю звільнення Херсона. Я думаю, що кожен з нас розуміє, що ваше місто буде записано в історію, а наші діти й внуки будуть вивчати цю подію. Ми вдячні за вашу стійкість. Ми пишаємося Херсоном. Будемо разом робити все можливе для того, аби Херсонський державний університет продовжував бути форпостом українства на півдні України і повернувся додому якнайшвидше. Дякую вам друзі, за те, що ви є!”.

Звертаючись до університетської спільноти, начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін акцентував на тому, що вдруге колектив відзначає річницю в умовах повномасштабного вторгнення, вдруге не на Херсонщині:

“Вас гостинно прихистив Івано-Франківськ. І нехай нас розділяє відстань у понад 900 кілометрів, але ви продовжуєте працювати і з кожним днем ставати краще задля рідного регіону. Знаю наскільки вам боляче бачити, що з університетом з понад сторічною історією зараз робить “руський мір”. Як окупант нещадно бʼє по навчальних корпусах, знищуючи матеріальну базу ключового вишу Херсонщини. Однак прагнення розвиватися та навчати не вбити жодним снарядом. Приміщення обов’язково відремонтуємо, зробимо навіть краще. Попри все ви даєте освіту майбутнім поколінням справжніх фахівців своєї справи. Педагоги, медики, митці, журналісти, психологи… і це далеко не повний перелік спеціалістів, яких готують в університеті. Нині в університеті 261 викладач навчає понад 3400 студентів, і я з нетерпінням чекаю кожного і кожну вдома, на Херсонщині. Адже ваші знання і навички – запорука відновлення регіону”.

Також до заходу і привітань долучився Володимир Клюцевський, заступник голови ХОВА.

Про вмотивованість та іспит, який спільнота ХДУ успішно склала під час окупації, говорив Юрій Соболевський, перший заступник голови Херсонської обласної ради – керівник виконавчого апарату, член Наглядової ради ХДУ. Він згадав, як у перші дні повномасштабного вторгнення в університеті провели вчену раду, де трудовий колектив засвідчив свою українську позицію.

«Навіть в найскладніші часи університет відкрив свої двері для мешканців Херсона, допоміг великій кількості людей. На базі університету був створений один з потужніших гуманітарних центрів, який працював і під час окупації. Я щиро дякую ректору університету, моєму колезі та другу – Олександру Володимировичу, за батьківську турботу і щодо закладу, і щодо кожного з працівників, студентів», – зазначив Юрій Соболевський.

Цю думку продовжив Мирослав Дурдинець, начальник відділу № 5 управління забезпечення діяльності керівництва Міністерства внутрішніх справ Департаменту організації діяльності МВС України, член Наглядової ради ХДУ. За його словами, сьогодні, перебуваючи у таких надскладних умовах, колектив зберігає єдність, проукраїнську позицію.

«Ми всі натхненні вами і це, дійсно, справжній героїзм. Минулого місяця, перебуваючи особисто в університеті, ми пересвідчилися, наскільки весь колектив вірить і наближає перемогу. Для мене велика честь увійти до складу наглядової ради такого закладу вищої освіти. Я вважаю, що зараз і особливо в період повної деокупації України, Херсонський державний університет відіграватиме велике значення в реінтеграції молоді, особливо тієї, яка тривалий час перебувала під окупацією».

Одним з великих друзів, якого Олександр Співаковський часто називає «хрещеним батьком» нашого університету, є ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда. Він наголосив, що Херсонський державний університет є взірцем для багатьох закладів освіти не тільки України, а й світу.

«Історія, яку ви пишете сьогодні, стає хрестоматійною для багатьох освітян. Ви одні з небагатьох, які не тільки зберегли інституцію, а людей, тих, хто буде оновлювати Херсон, Україну. І початок оновлення розпочався з вас. У важку хвилину ви не тільки вистояли, не тільки боролися, а вже думали про майбутнє. Те, що сьогодні відбувається з ХДУ з точки зору його розвитку, нової динаміки, отримання нових партнерів – це велика шана і повага до вашого ректора і колективу, які в умовах кризи та біди об’єдналися навколо ідеї розвитку університету, любові до свого міста та України. Радіємо з того, що доля звела нас у цей важкий час. Для нас це також великий урок і досвід», – наголосив Ігор Цепенда.

Слова вдячності колективу за професіоналізм, відданість праці, інноваційні підходи до роботи висловила Тетяна Юшко, керівниця управління освіти і науки ХОВА.

«Університет має славну історію, традиції та великі здобутки. Уявімо, вже 106 років ви задаєте темп і високий стандарт нашій освіті, науці, молодому поколінню. Сьогодні це не просто університет, це – багатопрофільний науково-педагогічний, культурно-освітній центр всього півдня України», – наголосила Тетяна ЮшкоТакож вона подякувала ПНУ за те, що у надскладні часи він став надійним прихистком для херсонських освітян.

У ході виступів наших гостей вітання лунали не лише на адресу викладацького складу та викладачів, а й наших студентів. Наталія Журженко, керівниця управління освіти Херсонської міської ради і випускниця ХДУ, звернулася до студентів з такими словами:

«Повірте, якщо ви потрапили в родину Херсонського державного університету – це назавжди. І як показує багаторічна історія, це – те місце, де ви завжди отримаєте і розуміння, і підтримку, і натхнення, вас завжди приймуть тут і будуть раді бачити».

До заходу також долучилися члени наглядової ради ХДУ: керівник «DataArt» в Херсоні Дмитро Щедролосьєв, ректор Маріупольського державного університету Ігор Трофименко, член Національної команди експертів з реформування вищої освіти, доктор фізико-математичних наук, професор Володимир Бахрушин, директор Аналітичного центру «ОсвітАналітика»Київського університету імені Бориса Грінченка Євген Ніколаєв.

Голова Наглядової ради ХДУ, депутат Херсонської міської ради, благодійник, меценат Юрій Рожков наголосив, що духовний зв’язок херсонців – це те, що росіянам ніколи не вдасться зруйнувати. Усім присутнім він побажав, аби наступну річницю Херсонського державного університету відзначали вже у мирному Херсоні.

Освітянська і наукова міжнародна спільнота з перших днів підтримувала і продовжує підтримувати нас у ці важкі часи. Останніми днями на адресу закладу надходить велика кількість листів та відеопривітань від закордонних закладів-партнерів. Особисто, в онлайн-форматі, до заходу долучилися і привітали присутніх зі 106-річчям: Чарльз КОРМАК, засновник і керівник Кормак Консалтансі Груп (CormackConsultancyGroup), Ентоні Меннінг, проректор з інтернаціоналізації Університету Кент, Александр Штіллер та Анастасія Панчук з Університету Фрідріха-Александра Ерланген-Нюрнберг (Німеччина), Тільман Ройтер, професор університету Альпен-Адрія у Клагенфурті, Збігнєв Осадовський, ректор Поморського університету у Слупську, почесний професор ХДУ.

Херсонський державний університет цінує кожного і кожну, хто присвячує йому свій час та зусилля. За традицією з нагоди важливої дати представників університету, які зробили вагомий внесок у його розвиток, нагородили золотою та срібними медалями, іменними годинниками, надано почесні звання.

Також наших освітян відзначили почесними грамотами та подяками від голови Херсонської обласної державної адміністрації, голови Херсонської обласної ради, начальника Херсонської міської військової адміністрації. І, звісно, від Херсонського державного університету.

Студенти ХДУ – це допитливі, цілеспрямовані молоді люди, які визначили свою життєву мету, які примножують традиції університету в навчанні, науці, спорті, суспільному житті заради розквіту України. Вони підготували відео і привітали альма-матер з різних країн світу.

Також присутні мали можливість насолодитися виступом дуету акордеоністів «Концертіно» Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника.

 

Завершуючи урочистості, ректор ХДУ Олександр Співаковський наголосив, що сьогоднішній захід є підтвердженням того, що Херсонщина – це не гектари, не території, не будівлі, а люди. Це наші співробітники та студенти, випускники та партнери. Це поважні гості, які виступали з вітанням, бо вони представляють думку українського суспільства, міжнародної спільноти про університет, який попри релокацію та розпорошеність продовжує свій шлях з повагою до минулого та амбітними планами на майбутнє.

 Пресцентр ХДУ

Читатйе на сайті інформаційного видання “Український південь”:

ХДУ візьме участь у міжнародному проєкті зі створення цифрових хабів в Україні

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН