Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В яких умовах працюють аграрії на Херсонщині – прифронтовій та окупованій (фото, відео)

Для аграрів Херсонщини – цей рік складний через заміновані поля, пошкоджену техніку, відсутність зрошення та фінансів. Причому обстріли території правобережної продовжуються, а на окупованій частині лівобережжя фермери витримують шалений тиск з боку окупаційної влади.   

Війна/Виклики долі         Аграрна Херсонщина

 

                                      ЗАМІНОВАНІ ПОЛЯ І ПОШКОДЖЕНА ТЕХНІКА

Розміновував поля власноруч комбайнер Олександр Дзердзь. Він
працює на землі вже не один десяток років. Каже – раніше єдиним ворогом були погодні умови. Тепер – російські військові. Виїжджати на поле треба вкрай обережно – адже можна зустріти “сюрпризи”

«Ходили, розмінували, сапери приїжджали, потом ми заїжджали. Що находили, обробляли землю знаходили в землі – дивилися чи воно не небезпечне і виносили, якщо можна самим взяти, виносили на край, потім викликали саперів вони зривали або забирали із собою». – говорить Олександр Дзердзь. – Часами було страшно, а так… Треба робить, збирати хліб, оброблять землю треба ж якось робить».

Фото – скрін з відео “Український Південь”. Олександр Дзердзь

Проте навіть обережність не врятувала тракториста Івана від протитанкової міни під колесами техніки. Чоловік згадує – рухався по вже наїждженій колії, коли його вибуховою хвилею вдарило об двері, тоді дивом залишився неушкодженим, лише ребра ще довго боліли від удару.

«Сидів на цьому місці, то пасажирське, каністра води стояла – її розірвало. Врятувало те, що лівим колесом наїхав, бо якби правим – був би каліка. На другий день пішов на роботу відразу, бо робити треба, сім’ю годувати», – говорить у розмові знами  Іван Куликов, тракторист.

Фото – скрін з відео “Український Південь”.  Іван Куликов.

Цьогоріч посівна кампанія зі збору соняшника почалася пізніше через розмінування земель, тож і збирати доводилося вже у жовтні. Тут важливо контролювати якість врожаю.
Після збору насіння обов’язково вимірюють його вологість, для цього у фермерів є спеціальний пристрій.

Фото – скрін з відео “Український Південь”.  Урожай кукурудзи на полях господарства  фермерського господарства  “БОГУСЛАВ-ЗЕМЛЯ”.

Щойно деокупували Херсонщину – фермер Антон одразу ж повернувся на рідні поля, які за рік зовсім занепали. Посіяли 800 га соняшнику, 400 ячменю та 150 гороху, посівним матеріалом допомогли інші фермери. Але відновити родючість землі після забур’янення непросто, тож кількість врожаю впала на 30%. Проте міни та трава не єдина проблема аграріїв.

«Основна проблема – це нестача матеріального забезпечення, є проблеми з дизельним пальним, з мінеральними добривами та засобами захисту рослин. Так, основна наша проблема – це відсутність зрошення. В нашому регіоні без води дуже важко отримати гарний врожай», – розповів Антон Тенник, керівник   фермерського господарства  “БОГУСЛАВ-ЗЕМЛЯ”.

Фото – скрін з відео “Український ПІвдень”. Олександр Дзердзь

Фото – скрін з відео “Український Південь”.  Антон Тенник.

Окрім цього внаслідок обстрілів та окупації чимало коштовний сільгосптехніки було викрадено та спалено окупантами. Антон показує вигорівше приміщення, каже тут стояло декілька одиниць техніки вартістю понад 700 тисяч доларів.

«Ось тут ми ставили на ремонт техніку та зберігали на зиму. На момент окупації тут знаходилася зернова сівалка, трактори Джондіри. Сюди потрапив снаряд і все це згоріло», – продовжує розповідати Антон Тенник.

Фото – скрін з відео “Український Південь”. Так виглядає техніка на підприємстві Антона Тенника  

ПРО СИТУАЦІЮ НА ОКУПОВАНІЙ  ЧАСТИНІ ХЕРСОНЩИНИ

Під постійним тиском росіян залишаються аграрії тимчасово окупованого лівобережжя.
«На психіку давлять міцно, от зараз хочуть, щоб кожен фермер прийшов зі своїми документами на фермерське господарство з усіма землями й  став на облік за законодавством  рф. Але ніхто ж не хоче цього робить. Ну і зразу погрози що заберуть і землю і господарство і техніку заберуть», – розповідає фермер з лівобережжя Херсонщини.

Основна частина фермерів залишилася працювати за українським законодавством.

«Багато фермерів не здавали росіянам зерно, воно в них згнивало, вони його вивозили викидали на сміття в річку, в канал, в море, щоб не здавати росіянам», – продовжує фермер з окупованої частини Херсонщини.

                            ПРО ЖНИВА  

Департаменті розвитку сільського господарства Херсонської області зазначили, що під час осінньої посівної було засіяно 63,9 тисячі гектарів.

«Ми зібрали зернових культур 58 тисяч тонн з площі 22 700 гектарів, з них 35 тисяч тонн пшениці й 19,6 тис. тон ячменю. Оскільки у нас велика проблема аграріїв – замінованість території, в міру розмінування територій здійснювався посів культур, тому ми пізно ввійшли в посів, в основному засіювали соняшником. Врожай дуже-дуже малий, оскільки не було дощу, тому маленькі врожаї», – коментує Дмитро Юнусов в.о. директора Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської обласної державної адміністрації.

Фото – скрін з відео “Український Південь”.  Так часто виглядають поля, де стояли російські військові.

Нині для підтримки фермерів деокупованих територій розроблено понад 5 програм підтримки. Детальніше про кожну з них можна дізнатися на офіційних джерелах та державному аграрному реєстрі.

Херсонщина. Український Південь.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН