Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Аграрії Херсонщини працюють на звільненій території (відео)

Проблема з замінуванням  полів на Херсонщині – на роки

Звільнені села правобережжя Херсонщини. Весна. Поля вкриті залишками спаленої ворожої техніки, снарядами. Аграрії намагаються не пропустити цьогорічний сезон.

Ось такі роботи нині на полях агропідприємства в Білозерській громаді: вийшли в поле, прокоментували на підприємстві, проводячи  консультації з піротехніками.

Співробітники намагаються розчистити землю від металобрухту, залишаючи саперам ті снаряди, які не розірвалися. Томина Балка на лінії вогню була близько 9 місяців.   Поля в Херсонському районі засіяні снарядами.

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент, декан агрономічного факультету Херсонського державного аграрно-економічного університету Іван Мринський прокоментував: «Це проблема, причому проблема, яка розглядається на роки. Не можна сказати, що дуже швидко відбудеться розмінування, тому що це займає дуже багато часу. Потрібні фахівці, відповідна техніка. Тому це набагато ускладнить роботу аграріїв. Зараз заходять боєприпаси ще з Першої світової війни. У Нідерландах проводили будівельні роботи і будівельники знайшли два чи три боєприпаси часів Першої світової війни. Вони просто хотіли їх перемістити. Відбувся вибух і хтось з них загинув. Це є прикладом того, що термін придатності боєприпасів дуже великий і потрібно фактично оглянути кожен сантиметр землі для того, щоб переконатися, що там нічого немає. Це займе дуже багато часу. Фактично щоденно чи раз на два дні як мінімум люди калічаться, підриваючист на боєприпасах. Мова йде не тільки про людей, але й про сільськогосподарську техніку, яка виходить в поле. Підриваються трактори. Люди готуються зараз до посівної, пробують обробляти ґрунт і це викликає, на жаль, проблеми».

За повідомленням Херсонської обласної військової адміністрації вже зафіксовано  випадки у Бериславському районі, коли трактори підірвалися на російській міні у березні та квітні.

В Бериславському районі зруйновані  матеріально-технічні бази агропідприємства, місцева інфраструктура.

Двічі фронт пройшовся  цим  районом,   водночас і руйнуючи базові агропідприємства, місцеву інфраструктуру.

У Качкарівці Милівської громади під час бойових дій зруйнована повністю  матеріально-технічна база підприємства «Таврія». Дмитро Терещенко, директор агропідприємства «Таврія» розповів: «Перший приліт розбив склади, другий — огорожу та дещо на території, третій приліт був у ангар. Згоріла техніка К-700, МКЗ-80, ЮМЗ-6 та інша, а також обризкувачі, розкидувач мінеральних добрив, сівалки тощо. Частина майна була орендованим».

Після звільнення хтось з аграрників Бериславщини намагався вивезти врожай овочів до Кривого Рогу, тож тепер на шляху  одиноких автівок стоять трактори,  розстріляні градами. Стоїть без руху і один комбайн: під час окупації хтось ризикнув вийти в поле.

Незібраний врожай минулого року — сумна  картина деокупованих земель.

Це  в свою чергу призведе до проблем через навалу гризунів, зазначає Іван Мринський: «У зв’язку з тим, що розгорнулися бойові дії, фактично більша частина полів залишалася з незібраним врожаєм. Це потужний запас для гризунів. Тому зараз на полях можна побачити багато курганчиків. Це курганчикові миші, вони мають настільки потужні запаси їжі, що поля часто нагадують голландський сир високої якості — там дуже багато дірочок. Особливість боротьби з мишами в наступному: ми маємо практично ходити по полю і розкладати отруєні приманки в кожну нірку колонії. Тому, зважаючи на таку особливість, з мишами буде проблема ще не один рік, тому що навряд чи вдасться дуже швидко розмінувати всі поля, щоб там взагалі можна було проводити сільськогосподарську діяльність. Процес буде тривалий».

Аграрії на звільненій території Херсонщини в соціальні мережі викладають місця дислокації ворожих військ та вирви, які сягають декількох метрів.

Таким  залишила російська армія правобережжя області. Іван Мринський прокоментував: «В цьому вбачаю роботу піротехніків. По-перше, потрібно впевнитися, що там немає ніяких залишків вибухонебезпечних, потрібна робота бульдозерів, тому що самостійно фермеру дуже складно загорнути такі вирви. Ми розуміємо, що це, мабуть, одним роком не обмежиться, тому що земля все одно буде просідати. Це вирви після потужних боєприпасів. Там ще на полях зустрічається мережа окопів, бліндажів. Також потрібно вивозити будівельне сміття, щоб можна було взагалі щось робити. Зайти у звичайну напівзахисну смугу чи зійти на узбіччя дороги — взагалі дуже небезпечне явище».

У березні Херсонщина вже отримала роботизовані системи.

У лютому Кабінетом міністрів України було створено Міжвідомчу робочу групу з питань гуманітарного розмінування сільськогосподарських площ Миколаївської, Херсонської та Харківської областей, які перебували в тимчасовій окупації. В рамках якої було звернення Міністерства  агропромислової політики до міжнародних партнерів щодо надання  спеціального обладнання — самохідних машин для розмінування. У березні Херсонщина вже отримала роботизовані системи. Також на звільнених територіях області працюють спеціалісти з розмінування з різних регіонів.

Це  дуже складний сезон  для  аграріїв  Херсонщини

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський розповів: «Це буде дуже складний сезон у наших аграріїв. Ми це розуміємо. Перше, це пограбована інфрастуктура. Деякі з наших господарств повністю втратили свою матеріально-технічну базу, пошкоджені будівлі, які вони використовували у господарській діяльності або взагалі знищені. Безпекова ситуація дуже складна в регіоні, тому що кількість обстрілів — 60-70 обстрілів по 300-500 снарядів за добу у нас прилітає, постійні вибухи. Ще одна дуже велика проблема — замінування. Ми втрачаємо людей саме під час намагання обробляти цю землю. Розмінувати цю територію всю швидко ніяк не вийде. Там є робоча група при військовій адміністрації, яка займається цим питанням, намагаємося залучати якомога більше ресурсів до нашої області саме з питань розмінування. Тому що це пріоритет. Мова йде про життя та здоров’я людей. Крім того, дуже складне становище у деяких наших аграрних підприємств, у зв’язку з тим, що вони були закредитовані, рік фактично не працювали. Частково кредити необхідно далі обслуговувати, якщо вони були не іпотечні. Є лізингові угоди по техніці, які так само потрібно обслуговувати. У них там є велика кількість проблем. З позитивного я можу сказати, що, по-перше, вже існують певні програми підтримки. Я вважаю, що їх ще недостатньо, їх треба більше. USAID Agro допомагає, інші міжнародні організації. Є напрацювання нашого профільного міністерства. Я спілкуюся з представниками аграрного бізнесу, більшість з них хочуть повертатися сюди і працювати».

Аграрії звільняються від сплати податків на заміновані, забруднені та окуповані землі.

Качкарівка була звільнена у листопаді 2022 року, але і досі залишається під обстрілами російських військових з лівобережжя Херсонщини, як і інші села, які  розташовані на березі Дніпра. В поля виходити ще ризиковано. Дмитро Терещенко зазначив:

На підтримку аграріїв у квітні Верховна Рада України прийняла законопроект №7632 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно». Аграрії звільняються від сплати податків на заміновані, забруднені та окуповані землі.

Херсонщина. Вільні. Південь.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН