Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський художній музей презентує унікальну експозицію про польського генерала Маріуша Заруського (відео)

У Херсонському художньому музеї ім. Олексія Шовкуненка проходить виставка, присвячена славнозвісному польському генералу Маріушу Заруському, який останні роки життя провів на Херсонщині, поєднавши польський та український народи.

Експонати на теми “Дитинство і молоді роки “, “Перша любов – Чорне море ” та ще багато цікавого чекає на відвідувачів до кінця квітня.

Про цього великого поляка неможливо сказати коротко: громадський діяч, фотограф, художник, поет і письменник, моряк і мандрівник, альпініст і рятувальник… І це далеко не все. Він народився на території сучасної України – на Поділлі, загинув — у Херсоні, в тюрмі НКВС. Але все життя боровся за незалежність своєї батьківщини — Польщі.

Фотопроєкт «Маріуш Заруський» підготовлений на основі архівних фотодокументів Інституту національної пам’яті Республіки Польща та експонується під егідою Генерального Консульства Республіки Польща в Одесі. Відкриття виставки стало завершальним етапом у рамках заходів, присвячених 80-річчю мученицької смерті Героя Польщі Маріуша Заруського.

Владислава Дяченко – заступник директора з наукової роботи, розповідає: “Майже щорічно до нас приїздять польські делегації, які вшановують пам’ять цього національного героя та бригадного генерала, людини, яка боролася за незалежність Польщі, у 20 століття також боровся проти більшовизму. І таким чином, коли наше товариство “Полонія” запропонували нам разом з Генеральним консульством Республіки Польщі в Одесі зробити таку виставку, у зв’язку з 80 – річчям з дня смерті Маріуша Заруського, що безпосередньо відноситься до Херсона. Ми згодилися і , в принципі робимо це з задоволенням тому, що ми вже не в перший раз співпрацюємо з Генеральним консульством Республіки Польщі в Одесі.”

Дослідивши перебування Маріуша Заруського в Україні в за допомогою архівних матеріалів одеські члени польської громади підготували цікавий історичний фільм про його життя.

На виставці представлена інформація з архівів тому вона має важливе значення для тих, хто вивчає історію 20 століття.

“Ми представляємо сьогодні 16 планшетів з фотографіями і підтекстовками, а також , кожний, хто відвідує виставку може взяти собі почитати книжечку на українській мові, де також чудово розповідається про життєвий шлях Маріуша Заруського. “- додає заступник з наукової роботи.

21 квітня музей відновлює свою роботу і керівництво музею запрошує всіх бажаючих відвідати виставку та поповнити свої знання: ” Ми сподіваємося, що все ж таки більше людей людей зможуть побачити. Не тільки ті хто був на урочистостях, а й просто відвідувачі”- зазначає Владислава Дяченко.

Не упустіть можливості і завітайте у вільний час до художнього музею ім.Олексія Шовкуненка, щоб збагатити свої знання!

Детальніше у відео телестудії “Український південь”.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН