Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Представники ХДУ взяли участь у Міжнародній науковій конференції в Угорщині

ХДУ

Завершилась 18-та Євразійська Степова Конференція (EGC). Науковий захід проходив з 25 вересня по 1 жовтня в Угорщині. Загалом у конференції взяли участь 95 учасників з більш ніж з 20 країн. Херсонський державний університет представляли аспірантка Надія Скобель та студентка ІV курсу факультету біології, географії та екології Олена Щепелева (науковий керівник професор Іван Мойсієнко), – повідомляє пресцентр ХДУ

18-та Євразійська Степова Конференція (EGC) відбулася завдяки консолідації зусиль Євразіатської степової групи (EDGG) Міжнародної асоціації науки про рослинність IAVS, Дослідницької групи з екології насіння при Центрі екологічних досліджень та Дирекції Національних парків Körös-Maros і Kiskunság. Тема – «Збереження та управління трав’яними екосистемами в умовах трансформованих ландшафтів».

У ході заходу Надія Скобель презентувала постер “Старі цвинтарі Правобережного Злакового Степу як рефугіум степової флори”. Олена Щепелева виступила з презентацією постеру “Старовинні захисні вали як рефугіуми степової флори в Україні”. Обидві доповіді викликали неабиякий інтерес в учасників конференції.

Загалом Україну в Угорщині представляли 8 учасників. Зокрема, з пленарною доповіддю на тему “Нові погляди на класифікацію європейських сухих луків та чагарникової рослинності” виступив випускник ХДУ 2008 року, який нині представляє Інститут ботаніки імені М.Г. Холодного, Денис Винокуров.

Крім доповідей,  конференція  включала широку екскурсійну програму під час якої учасники мали змогу ознайомитися з різноманіттям трав’яних біотопів Угорщини та особливістю менеджменту щодо їх збереження.

 

Учасники конференції відвідали Національні парки Körös-Maros. Під час екскурсій познайомилися з багатьма біотопами, зокрема побачили лесові та засолені степи, солончаки та солоні озера, а також побували на степовому кургані «Бека». Не менш насиченою була постконференційна екскурсія до Національного парку «Kiskunság» під час якої відвідали: «угорську пустелю», псамофітні, засолені та лучні степи,  псамофітний лісостеп, а також степовий цвинтар Alsóadacsi. Також наші колеги взяли участь у воркшопі “Вступ до фауни Павукоподібних степових екосистем”.

За результатами конференції був створений проєкт у INaturalist, який нараховує 793 спостереження. Крім того, анонсовано проєкт мікрогрантів на підтримку українських вчених. З його умовами можна буде ознайомитися в найближчому номері журналу Palearctic Grassland https://edgg.org/publications/pg-journal.

Загалом науковий захід був насиченою і цікавою подією для всіх учасників, які отримали можливість обмінюватися досвідом і знаннями в області степової екології та рослинності.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН