Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Війна руйнує місцеві бюджети громад Херсонщини

Експерти U-LEAD проаналізували бюджети 49 громад регіону за 6 місяців 2023 року: хоча деякі громади мають перевиконання, загальна ситуація невтішна.

Згідно із оприлюдненою інформацією у І півріччі 2023 року громади Херсонщини мобілізували до загального фонду місцевих бюджетів 1,144 млрд. грн. податкових і неподаткових надходжень та доходів від операцій з капіталом. Це на 32,9% менше, ніж за відповідний період 2022 року. Про це повідомила радниця з питань місцевих фінансів та муніципальних послуг регіонального офісу “U-LEAD з Європою” у Херсонській області Іванна Кузь.

При цьому податків до місцевих бюджетів надійшло 1,139 млрд. грн, що на 38,5% менше ніж у 1 півріччі 2022 року. А неподаткових надходжень 3,9 млн. грн, що на 86,8% менше.

“Таке зниження неподаткових надходжень, які складаються з доходів від власності та підприємницької діяльності, адміністративних зборів та платежів, доходів від некомерційної господарської діяльності та інших надходжень, пояснюється окупацією, відсутністю можливості працювати і постійними обстрілами. Місцевий бізнес переважно релокований, а той, що залишається, перебуває у надскладних умовах. Також на загальну економічну ситуацію негативно впливає евакуація жителів громад до інших більш безпечних регіонів України”, – зазначила Іванна Кузь.

Проте у деяких громадах спостерігається позитивна динаміка щодо виконання місцевого бюджету. Наприклад, у Кочубеївській сільській громаді за податковими надходженнями простежується приріст на 69,5%, або 2,3 млн. грн. Експертка U-LEAD пояснює це збільшенням надходжень ПДФО. А за неподатковими надходженнями приріст до відповідного періоду минулого склав 13,5%, приріст досягнуто завдяки надходженням у вигляді адміністративних штрафів та інших санкцій.

Також значного приросту за податковими надходженнями досягнуто бюджетом Чорнобаївської селищної громади. Приріст за податковими надходженнями у порівнянні із відповідним періодом 2022 року склав 145,8%, або 44,5 млн. грн. Таке збільшення надходжень також пов’язане із збільшенням ПДФО, грошових винагород та інших виплат, що сплачується податковими агентами, які за 6 місяців 2023 року склали 68 млн. грн., що на 51 млн. грн. більше ніж за 6 місяців 2022 року.

“Усі інші бюджети громад Херсонщини зазнають спаду як за податковими, так і за неподатковими надходженнями. При цьому громади наполегливо працюють над виконанням місцевих бюджетів, долучаючись до навчальних програм та консультацій, які проводить Програма U-LEAD. Вони отримують постійну підтримку щодо змін в законодавстві, що надзвичайно допомагає їм у виконанні поставлених завдань у такий нелегкий час”, — розповіла Оксана Сілюкова, керівниця Регіонального офісу U-LEAD у Херсонській області.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН