Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Нащадки Праведника народів світу з Херсонщини стали біженцями, але отримали підтримку

Сім’я Праведників народів світу Слободяників — біженці з Херсонщини. Їхня хата в селі Станіслав знаходиться на межі бойових дій, і жити там зараз неможливо.

Праведник народів світу Олександр Слободяник із донькою та зятем минулого року переїхав до Лубнів. На жаль, улітку 2022 року Праведник помер, і його діти-пенсіонери та біженці залишилися фактично без підтримки.

Проєкт «Слово Праведника» (Word of the Righteous) разом зі своїми партнерами взяв під опіку цю сім’ю і подбав про неї, знайшовши надійних опікунів.

Олексій Слободяник, його дружина Мотрена та їх син Олександр жили у Бершаді, що на Вінниччині. Олексій був членом підпільної організації та працював у ресторані. Під час роботи він підслуховував розмови чиновників та передавав підпіллю важливу інформацію.

З 30 серпня 1941 року Бершадь опинилася під контролем румунської влади, яка незабаром організувала в місті табір для місцевих євреїв і євреїв, вигнаних з Бессарабії. Неподалік табору Олексій Слободяник познайомився з Давидом Гершенгорном, єврейським хлопчиком, ровесником його сина. Його дідусь, бабуся та молодший брат померли під час тяжкого шляху до Бершадь. Давид жив у сім’ї Слободяників як рідний, також сім’я допомогла врятуватися з табору матері єврейського хлопчика.

16 травня 1993 року Яд ва-Шем удостоїв Олексія та Мотрену Слободяник та їхнього сина Олександра почесним званням «Праведник народів світу».

JewishNews


Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН