Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На засіданні “Асоціації міст України” обговорили питання цивільного захисту та підготовки до опалювального сезону

На минулому тижні відбулося засідання Правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціації міст України». В засіданні взяли участь абсолютна більшість голів громад – членів правління. Порядок денний передбачав розгляд найактуальніших питань, з метою пошуку шляхів їх вирішення. Враховуючі гостроту питання реалізації Закону України «Про запобігання корупції», на зустріч був запрошений Олександр Новіков, голова Національного агентства з питань запобігання корупції. Доповідачем з цього питання від АМУ був міський голова м. Дніпро Борис Філатов. Обговорювались різні ситуації в роботі органів місцевого самоврядування, Олександр Новіков, розповів про комплекс заходів і дій, як в самій структурі НАЗК, так і законодавчого характеру, з метою реалізації цього Закону і правдивого відображення реального стану справ. Пропозиції і доручення з цього питання знайшли своє відображення в протоколі засідання.

Особливу увагу і гостроту дебатів і пропозицій викликало обговорення питання стану підготовки до опалювального сезону 2023/2024 років. Інформацію по цьому питанню озвучив міський голова м. Житомир Сергій Сухомлин. Була надана аналітична довідка щодо заборгованості з різниці в тарифах та підготовки до опалювального сезону. Дійсно найбільшою проблемою в підготовці до зими, для більшості громад є непогашена різниця в тарифах.

Меморандум між Асоціацією міст України, Кабинетом Мністрів, НКРЕКП та НАК «Нафтогаз України», та узгоджений Офісом Президента, про взаєморозуміння щодо врегулювання проблем у сфері постачання тепла та гарячої води від 09.02.2021р., від 30.09.2021, передбачав мораторій на підняття тарифів та компенсацію збитків підприємствам теплокомуненерго за рахунок коштів Державного бюджету. На даний момент ця заборгованість складає більше 30 млрд. грн., що дуже ускладнює підготовку комунальних підприємств до зимового періоду. Потрібно зазначити, що більшість міських та селищних рад беруть на себе відповідальність з підготовки до опалювального сезону, виділяючи кошти з місцевих бюджетів.

В роботі АМУ та в обговоренні проблемних питань проходження опалювального сезону в Україні взяв участь Олександр Бутенко, Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Також на правлінні розглядалися питання бюджетного забезпечення громад, шо виникли після прийняття Закону №3050-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно». Пропозиція з цього питання занесені в протокол засідання і спрямовані у відповідне міністерство з метою передбачення коштів на компенсацію коштів бюджетам громад.

Дуже гостро як проблема і необхідність її прискореного вирішення є питання забезпечення населення спорудами цивільного захисту. Асоціація міст України за результатами опитування ОМС надала пропозиції щодо розроблення державних будівельних норм, стандартів у сфері впровадження інженерно-технічних заходів цивільного захисту та проектування захисних споруд і внесення змін в законодавство у сфері містобудування.

Одним з найбільш дискусійним було обговорення питання фінансової участі громад у вирішенні проблем матеріально-технічного забезпечення підрозділів ЗСУ. Всі члени правління і 1031 громада-члени АМУ підтримують свою участь у фінансуванні, з метою вирішення, проблем військових. Відповідні пропозиції АМУ, законодавчого характеру занесені до протоколу засідання.

Окремо на порядку денному засідання Правління АМУ було розглянуто питання про сприяння визволення із російського полону посадовців місцевого самоврядування. Протоколом засідання схвалено звернення Правління АМУ про вжиття всіх можливих заходів для звільнення з полону представників органів місцевого самоврядування до всіх можливих державних та міжнародних інституцій.

Більш детальну інформацію по цим та іншим питанням порядку денного засідання Правління АМУ можна знайти на сайті виконавчої дирекції асоціації

Заступник голови Херсонського регіонального відділення АМУ
Член Правління АМУ
Міський голова м. Нова Каховка
Володимир КОВАЛЕНКО
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН