Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У діях Новоодеської міськради виявлено порушення законодавства при встановленні ставки податку на нерухомість та пільги на цей податок

Південне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України визнало порушеннями дії Новоодеської міської ради, що полягали у встановленні різних ставок податку на нерухомість для фізичних та юридичних осіб, а також – пільг зі сплати цього податку комунальними підприємствами зазначеної громади.

Під час здійснення контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції органами місцевого самоврядування на території Миколаївської області, Відділення виявило наступне. Новоодеська міська рада в 2022 році прийняла рішення, яким встановила різні ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичних та юридичних осіб на однакові класифікатори об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у їх власності, а також 100% пільгу зі сплати цього податку юридичним особам комунальної форми власності.

Завдяки зазначеному рішенню комунальні підприємства отримали можливість зменшити свої витрати на виробництво товарів, робіт та послуг не завдяки власним досягненням, як має бути в умовах справедливої економічної конкуренції, а внаслідок дій органу місцевого самоврядування, прийнятих всупереч вимогам чинного законодавства. Суб’єкти господарювання інших форм власності, які працюють на цих же ринках, не мають таких пільг зі сплати цього податку, відтак можуть нести більші витрати, аніж «комунальники».

Встановлення Новоодеською міською радою різних ставок зі сплати вказаного податку для фізичних та юридичних осіб створює різну конкурентну позицію для суб’єктів господарювання, обтяжуючи одних з них (у даному випадку юридичних осіб) більшим податковим навантаженням, ніж інших (фізичних осіб-підприємців).

Під час розгляду справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції орган місцевого самоврядування у червні 2023 року привів зазначені ставки у відповідність до закону.

Адміністративна колегія Південного МТВ АМКУ 26 липня 2023 року визнала встановлення Новоодеською міською радою різних ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичних та юридичних осіб, а також податкових пільг у розмірі 100% суми податкового зобов’язання за рік для місцевих комунальних підприємств, порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН