Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На водопостачання в Херсонській області впливають зношеність водогонів та обстріли

Про поточну ситуацію та заходи, які необхідно вживати для подальшого контролю якості води, розповідає депутатка фракції «Слуга Народу» в Херсонській обласній раді, очільниця Херсонського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Марина Малахова.

Серед позитивного, як зазначає Марина Малахова — правобережна Херсонщина має прекрасний водний горизонт. Якість води задовільна. Однак вода, яку споживає населення, має певне відхилення за своїми фізико-хімічними властивостями. Причина тому — зношені мережі водогонів та каналізаційно-насосних станцій, закінчений термін використання яких минув ще 30 років тому. В тому числі, самі свердловини, які у своїй більшості вичерпали свій ресурс на понад 300 %.

«Найбільший вплив на смак води відбувається через зношеність мереж. 90 % свердловин вже вичерпали свій ресурс. Спостерігається замулення і домішки з ґрунтів. Треба проводити роботу з тампонування старих свердловин і бурити нові. Окрім цього значний вплив на якість питної води має сама мережа водогонів. Вона потребує повної заміни, оскільки термін експлуатації цих труб вже давно минув», — повідомляє Марина Малахова.

Депутатка зазначила, що на якість питної води, що подається водогоном, також впливають і постійні обстріли. Особливо, важкою артилерією.

«Вибухи спричиняють вібрацію. В селах водогони знаходяться на глибині 1,5-1,8 метрів. Мережа стара і містить в своєму складі азбест. Тож маємо ситуацію, коли після обстрілів вода змінює свій колір та смак. Від таких мереж треба терміново позбуватися», — пояснює Марина Малахова.

Станом на сьогодні свій ресурс вичерпали і каналізаційно-насосні станції.

«У каналізаційно-насосних станцій закінчений термін використання минув ще 30 років тому. Якщо, наприклад, у Херсоні одна така система вийде зі строю, то є великі ризики, що вимкнути доведеться ледь не все місто», — наголошує депутатка.

За її словами, рішення проблеми має бути комплексним і включати в себе тампонування старих свердловин та буріння нових. Також, повне відновлення водогонів та каналізаційно-насосних мереж. Це питання обговорюється на рівні обласної влади.

«Річ у тім, що сам водний горизонт у нас просто розкішний. За наявності нових мереж, воду можна було б пити прямо з крану. Такій воді можуть позаздрити не тільки інші регіони України, а і Європа. Водогони і водовідведення — це як судини організму. Їх необхідно «лікувати» і якнайшвидше», — каже Марина Малахова.

Про це Марина Малахова також наголосила на робочій зустрічі з очільником Херсонської обласної організації партії «Слуги Народу», депутатом фракції «Слуга Народу» в Херсонській обласній раді Юрієм Соболевським.

«На сьогодні ми вже маємо проєкти майбутнього розвитку громад, де планується відбудова шкіл, садочків, лікарень. Наше завдання зараз звернути увагу і на відбудову водної мережі. Над цим питанням ми будемо посилено працювати. Адже наявна проблема є в усіх районах області», — зазначив Юрій Соболевський.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН