Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ректор ХДУ прочитав публічну лекцію до Днів науки

16 травня відбулася лекція ректора Херсонського державного університету професора Олександра Співаковського «Фривольно про гомоморфізми». Захід пройшов у межах відзначення Днів науки в ХДУ.

Лекція відбулася на базі Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника у змішаному форматі. Долучилися 197 слухачів аудиторно та 136 осіб дистанційно.

Починаючи свій виступ Олександр Співаковський наголосив, що не хотів би називати це лекцією. «Це розмова про те, як я уявляю математику і один з ключових інструментів математики – гомоморфізми», – зазначив Олександр Співаковський. Він наголосив, що ідея фривольно поговорити про гомоморфізми виникла близько місяця тому.

«Надихнули декілька моментів. По-перше, вирішив популяризувати математику як науку, довівши на зрозумілих прикладах, що математика – це не тільки про формули, а й про гармонію. У освітньому середовищі триває дискусія про необхідність інтегрувати математику як дисципліну у непрофільній старшій школі з фізикою, хімією, біологією. На мою ж думку, математика – це те, що приводить до гармонії свідомість, дозволяє особистості капіталізуватися і бути успішною.

По-друге, використовуючи теорему гомоморфізму без фокусування на точних означеннях алгебраїчної структури, групи, кільця, дільників нуля, без доведення самої теореми, продемонструвати, що всі успішні люди користуються закладеними у теоремі принципами. Ми крокуємо по своїм життєвим сходам вверх тільки тоді, коли маємо внутрішню властивість аналізувати, створювати класифікації та ідентифікувати об’єкти з точки зору приналежності до відповідних класів і приймати певні рішення, а також масштабувати знання із одної сфери в іншу.

Тобто ключовим моментом є те, як математика пов’язана з успішністю людини», – зауважив лектор.

Олександр Співаковський презентував лекцію не у класичному варіанті, а як обговорення з аудиторією бесіди зі штучним інтелектом теми «Фривольно про гомоморфізми».

«Прошу математиків не судити строго, а усіх, хто вважає себе не математиком, упевнитись в тому, що вона є у житті кожної успішної людини. Бо той, хто знає математику може побудувати власну кар’єру щасливо, а щастя – це баланс між тим, що я хочу і тим, що я можу, між амбіціями і можливістю їх реалізувати», – підсумував лектор.

Олександр Співаковський висловив вдячність колегам з ПНУ за коментарі після спілкування та за запрошення до наукової співпраці. А приємним бонусом лектору стала збірка творів патрона університету Василя Стефаника та примірник фахового видання університету.

Ті, хто не зміг долучитися до лекції можуть переглянути за посиланням.

Пресцентр ХДУ

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН