Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Підприємець з окупованої Херсонщини відновлює екобізнес з “вирощування” мочалок і губок на Київщині

Про екобізнес родини Жданових писали у 2021 році майже всі українські ЗМІ. Адже тоді першу і найбільшу в країні спеціалізовану ділянку з вирощування люфи, що у селі Каїри, Горностаївської громади, внесли до Національного реєстру рекордів України. Жданові перші в країні заснували бізнес з “вирощування” екологічно безпечних мочалок та губок з плодів рослини люфи. Про історію родини підприємців з Каїр, яка вважає своєю місією збереження довкілля, а також зародження екопроєкту та його долю в період окупації — читайте в нашій публікації.

Family Loofa в пошуку бізнес партнерів на Київщині

Про родину Жданових, яка на території Горностаївської громади в селі Каїри вирощувала і виробляла із екзотичної рослини люфи брендований продукт — натуральну мочалку, нагадало оголошення у Фейсбуці на сторінці “Family Loofa. Натуральні мочалки з люфи”.

Екогубки від Family Loofa Екогубки від Family Loofa

“Шукаємо партнерів в Київській області для вирощування люфи. На жаль, в цьому році ми не зможемо посадити люфу в Херсонській області. Але ми хочемо продовжувати нашу справу, вирощувати люфу і робити світ трішки чистішим та безпечнішим. Ми шукаємо ділянку 3-10 соток в Київській області, де можна висадити люфу. Розглянемо всі варіанти. Можливо відгукнуться екосадиби, екоферми. Будемо співпрацювати і медійно висвітлювати і наших партнерів. Віримо, що все вийде. Робіть світ трішки чистішим та безпечнішим”, — зазначено в оголошенні.

Отже, війна і тимчасова окупація лівобережної території Херсонщини, де Жданові вирощували люфу, не дають можливості сьогодні висаджувати рослину на ділянці в селі Каїри. Тому родина задумалася над тим, аби відновити екобізнес на території Київщини, куди вимушені були переїхати.

Крім того вони пропонують фермерським господарствам та екосадибам виростити люфу на своїх ділянках, і отримати дохід. Для цього є насіння, яке Жданові вивезти з окупації, а також підготовлений електронний посібник “Люфа — новий екотренд, або як заробити на 1 сотці землі” (насіння та посібник можна замовити на сайті Familyloofa.com).

Електронний посібник з вирощування люфи від родини ЖдановихЕлектронний посібник з вирощування люфи від родини Жданових

Як повідомляється, частина коштів від замовлень будуть використані на підтримку підрозділів, які зараз звільняють Херсонщину.

Чому люфа стала модним екотрендом

Люфа — це рослина, плід якої візуально схожий на кабачок або великий огірок. Циліндрична люфа утворює довгі (до 60 см і більше) циліндричні плоди, загострені біля плодоніжки, з тонкою корою, що легко здирається, і білою ніжною тканиною. Молоді їстівні, зрілі плоди дають так звану рослинну губку (мочалку).

Насадження люфиНасадження люфи

Якщо плід висушити та очистити, можна отримати натуральну мочалку, яка придатна для компостування та є повністю біорозкладною, оскільки являє собою звичайні очищені плоди рослини. Така губка підходить для миття посуду та тіла.

Екогубки і мочалки від Family Loofa Екогубки і мочалки від Family Loofa

Насіння люфи містить понад 25% олії, яку використовують для технічних цілей. Також з неї виготовляють мило. Варто зазначити, що молоді плоди люфи вживають як овочі у їжу в країнах Азії та Африки. Сік використовують як природний засіб від жовтяниці.

Американські дослідники з’ясували, що поролонові губки для посуду накопичують надзвичайно велику кількість шкідливих для людини бактерій, тому вони рекомендують міняти таку губку щотижня. А тепер уявіть, скільки пінополіуретану опиниться на сміттєвих полігонах!

Саме тому варто користуватися екологічною альтернативою — натуральними губками. По-перше, люфа не накопичуватиметься роками на звалищах, а по-друге, завдяки великим порам її легко промивати, тому в ній розмножуватиметься менше мікробів.

Як зародився екобізнес і з’явилася сімейна ферма Family Loofa

Усе почалося з кількох насінин і згодом переросло у крафтовий бізнес — сімейну ферму Family Loofa. Свій екобізнес родина Жданових вирішила розпочати в селі Каїри Горностаївської громади, яке розташоване на мальовничому березі Дніпра лівобережної Херсонщини.

Родина ЖдановихРодина Жданових

Історія цього села цікава і загадкова. Насамперед, воно вважається найстарішим населеним пунктом на території колишнього Горностаївського району. Як свідчить історія, в минулому на місці села розташовувалось золотоординське місто Каїр-мечеть. Також є свідчення, що в XVII столітті на ці землі з північних районів України у пошуках кращого життя прибули козаки. Один з них на прізвисько Каїр запропонував оселитися саме тут. Інша версія твердить, що найменування поселення походить від татарської назви поширеної в цій місцевості рослини «каїр», котра використовувалася для ущільнення діжкових клепок. Та, як би там не було, краєвиди вражають, а землі тут родючі.

Саме тут взялися вирощувати люфу Володимир та Тетяна Жданові. Подружжя з дітьми до війни мешкало у Херсоні, а в селі Каїри жили батьки Тетяни, які допомагали доньці та зятю вирощувати люфу.

Ферму з вирощування люфи назвали Family Loofa. І з 2018 року це стало родинною справою.

А вперше Володимир побачив люфу ще 2015 року в своїх друзів. Відразу промайнула думка, що це крута ідея — вирощувати екологічні губки та мочалки, які після використання не завдаватимуть шкоди довкіллю. Тому попросив у друзів трохи насіння, десь 50 насінин. Але за переїздом, домашніми клопотами і міським життям, до того, аби висіяти насіння в грунт, як то кажуть, руки не доходили. Лише через три роки, у 2018 році люфу висіяли в ґрунт. Зробили це Жданові не скільки для заробляння грошей, як з екологічною метою — спробувати вирощувати натуральні мочалки та губки.

Насіння люфиНасіння люфи

“Тема екології нам дуже близька. Це не перший наш екологічний проєкт. Ще до того, як переїхати у Херсон, поки Таня навчалася і ще діток не було, ми жили у Любимівці, й виграли чеський грант на мініпроєкт для громад з утилізації органічних відходів за допомогою каліфорнійського червоного черв’яка. 2015 року переїхали у Херсон. Таня почала працювати лікарем у дитячій обласній лікарні. Ми прийшли до друзів, а в них росте на арці кілька кущів таких дивних рослин. Запитали, а що це таке? Нам пояснили. Я попросив 50 насінинок. З того все й почалося… Наша родина вважає себе бізнесменами з соціальною місією, яка першочергово полягає в тому, щоб зробити світ трохи чистішим”, — так розповідає про початок сімейної справи власник екоферми Family Loofa Володимир Жданов.

Шо вдалося зробити до війни та окупації

Площу для вирощування люфи Жданові мали невелику — лише 0,28 гектара. Починали ж висаджувати цю екзотичну рослину взагалі серед кущів винограду. До речі, з посаджених півсотні насінинок, зійшло трохи більше половини. І лише на 20 рослинах отримали плоди. Та цього підприємцям вистачило, щоб самим користуватися екологічно чистим продуктом та подарувати рідним і знайомим, аби вони його випробували. А ще подивитися, чи цікавий він споживачеві, і головне зрозуміти, що це дуже цікаво й корисно.

Досвіду, як вирощувати люфу у Жданових, ще не було. Вони все робили інтуїтивно. Розуміли, що це ліана, яка плететься вверх і їй потрібна опора, тому й спершу посадили екзотичну рослину серед винограду.

Завдяки тому, що на той час родина займалася розведенням червоних каліфорнійських хробаків — отримували біогумус, і ним підживлювали грунт під люфою. На практиці екофермери побачили, що на півдні країни цю рослину можна сіяти насінням, а в інших областях — краще розсадою, адже вона любить вологу і тепло. Період збирання врожаю — з вересня по жовтень.

Люфа любить тепло і вологуЛюфа любить тепло і вологу

Багато хто думає, що вирощувати люфу легко: кинув у землю, вона й виросла. Насправді, це кропітка робота. За рослиною треба доглядати інакше плід втратить ідеальну форму. Його покрутить, і мочалка вже не вийде, у кращому випадку можна зробити губку для миття посуду, а то й взагалі нічого. Усі процеси — це ручна праця, тому виробництво вимагає досить багато часу. Це і підготовка, і збір урожаю (коли люфа вже висушена), чищення, надання товарного вигляду.

Попри труднощі з доглядом та невдалою реалізацією першої продукції, надія і віра не покидала родину Жданових. Згодом вони вирішили розширитися і засадили не одну ділянку, а дві — загалом це було три “сотки”.

Мочалки на продаж Володимир і Тетяна почали виготовляти в 2019 році. Чому обрали цей напрямок — Володимир пояснює, що займаючись громадською діяльністю, давно зацікавився темою захисту довкілля, екологічних проєктів та продуктів. Мочалки з люфи — саме такий продукт, і є своєрідним символом чистоти і натуральності. Рослина дозволяє замінити синтетичні мочалки натуральними, такими, які не завдають шкоди довкіллю.

На чищення одного плоду люфи витрачають хвилин п’ять На чищення одного плоду люфи витрачають хвилин п’ять

“Ми б не займалися люфою, якби не розуміли, що цей бізнес має певну соціальну складову. Він спрямований на вирішення екологічних проблем. І якщо кожен із нас почне змінювати в своєму житті бодай щось, хай навіть губку на люфу, це вже буде великим внеском у майбутнє. Тому під кожним нашим дописом ми завжди вказуємо: “Робіть світ трохи чистішим та безпечнішим”, — пояснює засновник екоферми.

Каїрська люфа в Національному реєстрі рекордів України

Для екобізнесу родини Жданових 2021 рік був успішним. Саме тоді їхню спеціалізовану ділянку з вирощування люфи — “рослинної губки”, як першу в Україні, внесли до Національного реєстру рекордів.

Фіксувати рекорд на сімейну ферму родини Жданових приїхала керівниця Національного реєстру рекордів Лана Вєтрова.

Родина Жданових і Лана Вєтрова (друга ліворуч)Родина Жданових і Лана Вєтрова (друга ліворуч)

Рекорд внесли у категорію „Наука і технологія“. Бо окрім вирощування на екофермі Жданових ще й була відпрацьована технологія виробництва, яка дозволила отримати продукцію від сімейного фермерства.

Каїрська люфа в Національному реєстрі рекордів УкраїниКаїрська люфа в Національному реєстрі рекордів України

Також цінність цього рекорду полягала в екоспрямованості. Бо люфа, з плодів якої виробляють натуральні мочалки, — гарно очищає шкіру і поліпшує кровообіг, а кухонні губки після використання, на відміну від синтетичних, не завдають шкоди довкіллю.

Як війна вплинула на бізнес

Війна принесла велику шкоду багатьом бізнесовим структурам, особливо на тимчасово окупованих територіях. Херсонщину, де родина Жданових вирощувала люфу, росіяни окупували одразу на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році. Усі продажі мочалок, губок та насіння з люфи припинилися через неможливість відправки товару — закрилися всі відділення Нової пошти та “Укрпошти”. Лише готових виробів врожаю 2021 року на екофермі залишилося на суму до 30 тисяч гривень.

Та власники екоферми, попри всі ризики і страхи, навіть в окупації все ж таки вирішили садити люфу. Але змушені були зменшити ділянку до 0,15 га. Насіння люфи висіяли в призначені строки, але зібрати урожай, на жаль, не встигли, бо виїхали на підконтрольну Україні територію. На екофермі залишилися батьки, які доглядали рослини та збирали врожай.

Про те, як виїздили, Жданові поділилися на сторінці екоферми у Фейсбуці: “П’ять днів та чотири ночі, саме стільки тривав наш виїзд. Чекання в черзі посеред поля, яка простягнулася на декілька кілометрів, це те ще випробування.

Майже 5 місяців в окупації, в постійній напрузі та нерозумінні, а що ж буде завтра і чи буде те завтра.

Давно збиралися виїхати, але не виходило. Певні труднощі, фінансові, транспортні, банально було страшно, це все відтерміновувало дату виїзду. Але за цей час нам все ж таки вдалося висадити люфу, хоча значно меншу ділянку. Виростили її до тієї стадії, коли потрібне мінімальне втручання. Хай тепер росте та зріє. Віримо, що Херсонщину скоро звільнять і ми приїдемо додому збирати люфу. На жаль, нам не вдалося вивезти з собою мочалки з люфи. Був ризик того, що не дозволять вивезти і прийдеться її просто викинути, або їхати додому”.

Післямова

Сьогодні родина Жданових мріє про повернення додому. Їм дуже хочеться продовжити свою справу на рідній землі та надалі створювати екологічні губки. Вони мріють, щоб люфа в Україні позбулася статусу екзотичної рослини, а українці змогли відмовитися від синтетичних губок і мочалок.
На жаль, повернутися додому поки що немає можливості — лівобережжя Херсонщини, і рідні Каїри, до цього часу в окупації. Тому родина екофермерів вишукує можливості реалізувати своє виробництво — тимчасово вирощувати люфу в іншому регіоні України. Вони шукають ділянку, де б можна було висадити люфу, пропонують іншим фермерам займатися вирощуванням цієї екзотичної рослини — продають насіння рослини та посібник з рекомендаціями. Свою продукцію екоферма Жданових реалізує під торговою маркою Family Loofa.

Екогубки від Family LoofaЕкогубки від Family Loofa

Українці цікавляться новою екологічною справою. Вже є відгуки на сторінці у Фейсбук «Family Loofa. Натуральні мочалки з люфи».

Nina Godulian: “Доброго дня. Ще до війни читала і хотіла замовити, але… На жаль, трапилась така трагедія на нашій землі: війна. Ви неймовірні. Буду вам вдячна, якщо напишете, як можна замовити насіння, скільки коштує. Натуральна люфа — це “граната-бомба-петарда”. Може діти захочуть вирощувати, хоча б трішки, на невеликій ділянці, а там, як вийде. Адже натуральний продукт — це дуже добре. Дякую. Головне, що ви вижили. Війна скоро закінчиться і, Бог дасть, знову візьметесь за свою справу. Здоров’я вам, сил та терпіння”.

Тож є сподівання, що вирощування люфи в Україні стане одним з перспективних напрямків екофермерства, а започаткована родиною Жданових справа знайде своїх послідовників.

Фото з сайтів Familyloofa.com, Ukrinform.ua

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН