Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Директор Національного центру «Мала академія наук України» Оксен Лісовий став новим міністром освіти України

Вчора Верховна Рада України проголосувала за призначення Оксена Лісового міністром освіти: 313 голосів “за”.  

Оксен Лісовий — освітянин, доброволець 95-ї бригади ЗСУ, син відомого дисидента і філософа Василя Лісового.

Навчався в Решетилівському художньому училищі народних промислів і в Київському державному інституті культури, закінчив програму «Відповідальне лідерство» в The Aspen Institute Kyiv, навчався на програмах управлінського розвитку в Kyiv Mohyla Business School. 

Починав свою кар’єру з учительства — викладав у Києво-Могилянському колегіумі, а пізніше отримав досвід на керівній посаді в бізнесовій структурі — «Укртелекомі». Останні 19 років займається змінотворенням в науково-освітній сфері на посаді директора Національного центру «Мала академія наук України» (скорочено — МАН). 

Свою команду в МАН розширив з 7 людей у 2004-му до 300 нині, поступово впроваджуючи і масштабуючи напрями та проєкти. Нині мережа МАН — найбільший заклад позашкільної освіти України, у проєктах і конкурсах якої щороку беруть участь понад 250 000 дітей. 

За каденції Оксена Лісового, у 2018 році, МАН отримала статус ЮНЕСКО ІІ категорії. 

Серед найбільш проривних і медійних проєктів Оксена та команди МАН: 

✔️ відкриття першого в Україні державного Музею науки з інтерактивними експонатами та освітніми програмами. Зараз МАН вже формує мережу таких музеїв в регіонах країни; 

✔️ заснування «Ukrainian Future», бізнес-інкубатора Малої академії наук для підтримки молодих стартаперів. Тут учні прокачують підприємницькі навички з допомогою досвідчених менторів і монетизують результати власних досліджень, зокрема й залучаючи десятки тисяч доларів від інвесторів на розвиток власних проєктів;

✔️ підтримка наукових конкурсів і фестивалів, а найбільший серед них — Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів МАН — реформований відповідно до світових стандартів із прозорою системою оцінювання, постерним захистом і дотриманням академічної доброчесності; 

✔️ запуск видавництва науково-популярної літератури для дітей і підлітків «Мала академія» та освітньої діджитал-платформи з наукпоп-контентом (відео, онлайн-курси, медіа, подкасти).

Зараз МАН має 129 партнерів у 35 країнах світу, зокрема CERN і NASA. А українські діти та підлітки презентують свої наукові досягнення та представляють Україну на більш ніж 40 міжнародних заходах. 

21 березня, Комітет з питань освіти, науки та інновацій рекомендував Верховній Раді України прийняти рішення про призначення Лісового Оксена Васильовича Міністром освіти і науки України. Депутати Верховної Ради проголосували, та підтримали кандидата 313 голосами “за”. 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН