Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У сервісному центрі МВС Херсонської області відбулася реєстрація автівок Чорнобаївської громади, які надали податківці Литви

Сервісні центри МВС у Херсонській області відновлюють роботу на звільненій території, надаючи послуги з реєстрації, перереєстрації, зняття з обліку та вибракування транспортних засобів, обмін національного посвідчення водія та видача міжнародного посвідчення водія як додаток до національного. Їхня евакуація відбувалася в перший день війни в інші регіони України.

Микола Іщенко, заступник начальника Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Херсонській області  розповідає:

“24 лютого я вивозив все цінне майно, а саме свідоцтва, бланки про реєстрацію, принтери, які друкують бланки свідоцтв про реєстрацію посвідчень водія. Ці речі я вивозив в першу чергу, тому що вони мають цінність”.

 Нині на одній локації в місті працюють сервісний центр МВС з Генічеська та Херсона. Для території, де відбувалися свавілля і мародерство зі сторони російських військових, послуги актуальні з перших днів після відновлення їхньої роботи з листопада 2022 року.

“В перші дні багато людей зверталися щодо втрати своїх свідоцтв про реєстрацію транспортного засобу, втрати посвідчень водія”, – говорить  Микола Іщенко.

Звільнені громади Херсона зіткнулися зі знищенням та розкраданням транспорту, як приватного, так і комунального. Відновлюється транспорт нині в громадах, в першу чергу, завдяки гуманітарній підтримці.

“На теперішній час більшість людей звертається щодо оформлення автомобілів, які надаються в рамках гуманітарної допомоги. Я збирав нараду і ми оберемо одного працівника, який буде займатися цим напрямком. Інші працівники будуть приймати чергу! – додає Микола Іщенко .

У Чорнобаївській громаді за час активних бойових дій був повністю знищений автопарк. Цього дня у сервісному центрі МВС  відбулася реєстрація транспортних засобів з-за кордону, які надані громаді.

Ігор Дудар,начальник Чорнобаївської сільської військової адміністрації, коментує:

На сьогодні ми реєструємо 8 автомобілів, які були передані нам податковою службою Міністерства фінансів Литовської республіки. Дякуємо керівництву в особі Іланта Дулкене. Дані автомобілі ми будемо використовувати як в соціальній сфері, так і для роботи комунальних підприємств. Наразі це дуже суттєва допомога органам місцевого самоврядування.

За процедурою автівки спочатку оглядають експерти.

Андрій Вербицький, головний судовий експерт Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Херсонській області, розпвідає,  як  проходить процедура:

З 14 грудня 2022 року вступили зміни відповідно до Постанови Кабміну від 10 вересня 2022 р. № 1019. Ці зміни стосувалися того, що виокремили експертизу із реєстраційних операцій. Тепер, по-перше, людині потрібно буде звернутися до експертів з метою проведення експертного дослідження транспортного засобу, під час якого встановлюється справжність номерів та агрегатів. Тобто автентичність реєстраційних документів, що їх супроводжують”.

До війни у Чорнобаївській громаді був потужний  автопарк, завдяки якому  комунальні підприємства могли надавати різні послуги.

Ігор Дудар,начальник Чорнобаївської сільської військової адміністрації, розповідає:         “Наразі у нас склалася критична ситуація з відсутністю техніки. Деяка техніка пошкоджена внаслідок обстрілів. А ту техніку, яка була придатна, вони просто вкрали. Це були трактори, екскаватори, газелі, вантажні автомобілі. Ми подали потребу, наскільки це буде можливо, доставити нам комунальну техніку у вигляді тракторів, маніпуляторів, причепів”.

Потрібно відновити і автобуси, які підвозили школярів зі старостинських округів до освітніх закладів.

 Ігор Дудар уточнює:Шкільний автобус один викрадений, а два автобуси внаслідок обстрілу зазнали пошкоджень і потребують ремонту. Ми заявили про цю потребу також”.

У звільнених громадах Херсонщини проблеми типові.

Фізичні особи відновлюють посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію на транспортні засоби, знімають з реєстру знищені ворогом автівки.

На деокупованій території кожна з громад розорена, в збитках від викраденого і знищеного майна.

Представники місцевого самоврядування прораховують, як віднайти транспорт для надання послуг, вони знаходяться в пошуках коштів та благодійників, які б могли допомогти у вирішенні цього питання, адже робіт з відновлення життєдіяльності та інфраструктури вистачає, а фінансів — ні. У Бериславському районі вже запущено мобільний сервісний центр МВС у Херсонській області, який обслуговує декілька громад, в перспективі відновлення і стаціонарних.

Херсонщина. Вільні. Південь.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН