Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Загарбники використовують дрони на правобережжі Херсонщини для замінувань та скидання гранат

На фото: трактор підірвався на  міні під  час весняно-польових робіт.
 Експерт- політолог Володимир Молчанов на своїй сторінці у Фб  опублікував  свої роздуми і обгрунтування,  чому  потрібна примусова  евакуація  людей з небезпечних зон для збереження їх життя.  Адже за останній тиждень ми маємо сумну статистику загибелі мирного населення і на розмінованих територіях, і  під час видачі гуманітарної допомоги, і під час евакуаційних рейсів волонтерами, і  під час  робіт в полі аграріями.
9 поранених в організованій Новокаховською МВА черзі за гуманітаркою в захищеному з півдня дворі школи в Козацькому.
Вбитий нетипово для русскіх артилеристів прицільним пострілом з БМ-21 на дорозі Берислав-Давидів Брід під Томариним тракторист – за 10 км від звичного розташування русскіх позицій в сосноавому борі під Каховкою на березі водосховища.
Поранені і контужені четверо херсонських поліцейських в Антонівці.
Селянин у Біляївці (24 км від русскіх позицій) поранений на протипіхотній міні – але не залишеній в землі русскімі під час окупації, а на “пелюстку”, що лежить на поверхні і маскується під минулорічне листя.
Що ці всі події, які сталися за дві доби на херсонській ділянці фронту, об’єднує?
Правильно, ворожі БПЛА.
Вони кидають гранати в завідомо цивільних осіб, вони корегують вогонь власної артилерії, це нескладно по тихоходному трактору, запряженому в два причепи з морквою, вони розкидають протипіхотні міни.
Зокрема і там, де вже начебто розміновано.
Скоріш за все на нашій ділянці ЗСУ не мають достатніх ресурсів для ефективної протидії.
Потрібне оголошення передбаченої законом про правовий режим воєнного стану обовязкової евакуації населення – замість сперечатися як змінити законодавство, щоб примусово евакуювати дітей, достатньо просто внести доповнення до указу Президента про запровадження ВС, додавши в перелік заходів цю саму евакуацію – і вивозити всіх.
Але до президента далеко, і з Києва це все на тлі сходу може виглядати дрібницею.
Тому, допоки примусове вивезення всіх неможливе, прошу обласну і районні ВА вирішити хоча б доступні їх компетенції два питання:
– не роздавати допомогу в стаціонарних чи мобільних пунктах видачі в межах 30 км від берега Дніпра чи водосховища – не допускати черг чи скупчень людей на відкритій місцевості та/або в окремих чи прибудованих приміщеннях з легкими типами покрівель.
Хай адресна роздача збільшує ризик розкрадання і вповільнює процес, краще так, ніж смерть з неба;
– упорядкувати завезення дров у населені пункти, приблизно втричі збільшивши їх обсяг, з розрахунку потреб усього населення (а не лише пільгових та малозабезпечених) населених пунктів, де технічно відсутнє газопостачання – сіл, селищ, та міста Берислав на весняно-літній неопалювальний період, не лише , і також не допускати одночасної масової видачі.
Одночасно заборонити самостійне видобування дров у лісах та лісосмугах через мінну небезпеку, яка додатково посилюється навіть у начебто “чистих” місцях.
І ще – здається, знищений градом трактор їхав з морквою аж у Кривий ріг (даруйте, якщо помиляюсь).
Тобто шляхівські чи новобериславські овочівники не знайшли фури, принаймні за адекватну ціну, що зрозуміло (а тепер і поготів не знайдуть), і винайняли трактор.
Мабуть, поки на кожні 5-10 км основних доріг не патрулюватиме по “гепарду” із двома стінгерщиками на підсилення, допомогти виробникам у їх постачанні споживачам не вийде.
Просто для ілюстрації, що там навіть теоретично багатих людей слід при плануванні допомоги розглядати як малозабезпечених, бо вони сидять без заробітку.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН