Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На межі. Як живе місцеве населення Херсонщини на лінії вогню (відео)

Більшість деокупованих сіл на Херсонщині у Бериславському районі. Але російські військові знищують інфраструктуру сіл, які залишаються на лінії вогню. Населені пункти з пошкодженою інфраструктурою, відрізані від постачання ліків, продуктів та речей першої потреби. Під обстрілами доставляють до них гуманітарну допомогу волонтери, споглядаючи на зруйновані садиби та спалені ліси.

Журналісти інформаційного видання «Український південь» зафільмували, як живе місцеве населення на лінії вогню.

    Обабіч річки Інгулець розкинулися села Херсонщини.

Навесні ЗСУ суттєво відкинули російських загарбників, звільнивши понад 50 населених пунктів. Але місцеві жителі, які залишились там, потребують допомоги. Російські загарбники постійно обстрілюють звільнені села.

Не працюють магазини, зруйновано інфраструктуру.

Навколо – спалені поля і ліси.

Село Заградівку було звільнено, а обстріли не вщухають донині.

Чимало хат зруйновано, без дахів. Є нерозірвані снаряди.

Місцевий житель показує свою домівку без даху, в якій ще взимку зробив ремонт. Родина вже евакуювалася.

Максим, житель села Заградівка:

«Не робимо ремонт, бо досі бої йдуть. Даху взагалі не було, це ми так прикрили шифером. Але все одно по кутках затікає, коли дощі. Змісту нема робити, позавчора вдарили касетними снарядами, але пройшло мимо нас. Провода порвало, правда, багато, але ми їх самі зробили. Ось тут пройшов через дах снаряд, приземлився. Ось наконечник. Так він і торчить».

Гарне мальовниче село Кочубеївської громади понівечене війною.

Дорога в ямах від снарядів, а обабіч шляху – розстріляні автівки. Вони нагадують про бої та загублені життя місцевих.

Ми разом з волонтерами рухаємося до села Новопавлівка Великоолександрівської громади з гуманітарною допомогою.

Транспорту по дорозі нема.

Проблеми з водою, газом та світлом – це перше, про що повідомляють місцеві жителі, які гурбою очікують на привезену допомогу волонтерів благодійного фонду «Українці переможуть!».

Людмила – багатодітна мати, виховує п’ятеро діток:

«В нас магазинів немає, їхати дуже далеко треба або в населені пункти Березньоговате, або до Кривого Рогу. Машини також немає і виїхати з дітками просто нема як».

Поки волонтери роздають допомогу, неподалік чути обстріли.

Людмила, жителька села Новопавлівка:

«Село з 20 березня без електроенергії, було на декілька днів підключення, а потім світло зникло. Ми довго були без води, але нам привезли генератори й було вирішено питання з водою. А без світла складно. У нас проживає в селі 299 осіб, 35 внутрішньо переміщених осіб, багатодітні родини. Без світла тяжко. Звертаємося до всіх за допомогою!»

Наталя Корнієнко, голова Великоолександрівської громади:

«Все, що вище Інгульця, там ніде нема світла. Лінія проходить з Великої Олександрівки до Білої Криниці. Там немає світла через пошкодження лінії. Сьогодні є такий варіант рішення: зробити підключення двох сіл – Новопавлівка та Нова Калуга через Миколаївобленерго. Але це – великі затрати».

В багатьох селах Бериславщини залишаються місцеві жителі, сподіваючись, що ось-ось життя покращиться і що їх населені пункти не будуть вже на лінії вогню, на межі.

А фронт піде далі.

Автор – Лідія Григор’єва

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН